Отборите на разширеното Световно първенство по футбол през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико ще бъдат базирани в регионални клъстери по време на ранните кръгове, за да се улесни пътуването, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

В речта си в Лос Анджелис, за да представи официалното лого и марката на първенството, Инфантино заяви, че този ход е продиктуван от мащаба на финалите през 2026 г.

Следващото Световно първенство ще включва 48 отбора, с 16 повече от последното световно в Катар в края на миналата година. То ще бъде организирано съвместно от три държави, което е още едно първо събитие.

"Предизвикателствата ще бъдат свързани с цялата логистика", каза Инфантино. "Това е един континент - три държави, и то не три малки държави - три големи държави.“

"Разстоянията, часовите зони, климатичните разлики също - надморска височина в Мексико, морско равнище в други части.“

"Така че за нас е важно да създадем подходяща среда за отборите и феновете, за да бъдат поставени във възможно най-добрите условия.“

"Което означава да не се налага да пътуваме твърде много, особено в началото. Така че ще създадем някои клъстери, в които отборите ще бъдат базирани в зависимост от жребия и след това ще играят мачовете си в този конкретен клъстер."

Инфантино заяви, че пътуванията и преминаването към базиране на отборите в региони са били обсъдени на среща в Доха миналата седмица на 32-та селекционери, участвали в миналогодишното Световно първенство, предаде АФП.

"Това беше едно от предимствата на Световно първенство в Катар, където един играч, един час след мача, беше в леглото си", каза той.

"През 2026 ще има известно пътуване, но ние ще го координираме и ще се уверим, че ще бъдат осигурени възможно най-добрите условия за отборите."

Междувременно Инфантино се надява, че първенството може да надгради успеха на финалите през 1994 г. в САЩ, които помогнаха за създаването на Мейджър Лийг Сокър в Северна Америка.