Чили се класира за полуфиналите на Копа Америка, но това едва ли щеше да е факт без червения картон, който Гонсало Хара изработи на Единсон Кавани. Нападателят на Уругвай бе провокиран от своя съперник по меко казано нестандартен начин.

Инцидентът се разигра в 61-ата минута на срещата, когато Кавани и Хара влязоха в размяна на реплики. Чилиецът застана така, че реферът да не вижда какво се случва зад гърбовете им и с непривично действие шокира противника си. 29-годишният чилиец опита да извади извън релси Кавани, като извърши неприлично съприкосновение с пръст в задните части на уругваеца. Кавани не удари съперника си, но въпреки това Хара се свлече на терена, с което изкара втори жълт и червен картон за нападателя. Чили се наложи с 1:0 след попадение на Маурисио Исла в заключителните минути на срещата.

Асистент треньорът на Оскар Вашингтон Табарес – Марио Ребойо разкри, че Хара също така е провокирал Кавани, като е споменал неговия баща.

„Хара е казал на Кавани, че баща му ще яде 20 години в затвора“, разкри Ребойо пред радио „Hora 25“.

„Тези думи на Хара са много по-провокативни, обидни и тежки, отколкото действията на футболиста, които камерите запечатаха“, добави асистентът на Оскар Табарес. 

Бащата на нападателя на Единсон Кавани - Луис - причини смъртта на тийнейджър в катастрофа. Трагичният инцидент станал на 22 юни: Луис Кавани управлявал пикап на пътя, и блъснал мотоциклетист. 19-годишният младеж на мотора бил откаран веднага в болница, но там не успели да спасят живота му. В кръвта на Луис Кавани бил открит и алкохол - 1.7 промила.