ФИФА чрез своя Борд по правилата направи промени в 95 от точките в правилника. Всичко това се прави с цел футболът да бъде актуализиран към днешната действителност.

Любопитното е, че това става само 10 дни преди началото на Евро 2016. А също така никога досега в историята на футбола Бордът, състоящ се от 8 души, не е правил толкова обемисти промени в правилника.

Някои от тези правила не са толкова важни, но други са доста съществени. Интересното е, че те вече влязоха в сила и ще действат пробно през следващата година, след което ще бъде направена равносметка и ще се реши кое ще остане за постоянно.

Видеоповторенията пък ще бъдат тествани през следващите два сезона.

Ето 13-те най-важни промени:

1 – Ако играч, изпълняващ дузпа, се спре, а после продължи отново, той ще бъде наказан с жълт картон, а съперникът му ще получи правото да изпълни фаул. Кратко колебание е позволено, но не и напълно сипране.

2 – Занапред няма да се прилага непременно тройното наказание при нарушение в наказателното поле – дузпа, червен картон и последващо спиране на правата на играча. Реферите ще имат възможността да преценяват дали има умисъл в действието на защитника и ако не съзира такава, да го санкционират само с жълт картон и дузпа. Досега съдиите бяха длъжни да показват червен картон плюс дузпа при всяко предотвратяване на гол, независимо дали има умисъл в действието или пък е направен опит да се играе с топката.

3 – Реферите ще имат правото да изгонят играч, още преди конкретният двубой да е започнал. В случай, че те са забелязали неспортсменско поведение по време на загрявката, те могат да изгонят футболиста веднага след старта на мача.

4 – При оказване на медицинска помощ, ако в рамките на 20 секунди лекарят и масажистите успеят да вдигнат на крака пострадалия играч, то той няма да бъде принуден да напусне терена, преди да бъде допуснат отново там.

5 – При изпълнението на начален удар досега играчите бяха задължени да отиграят топката напред. Занапред ще могат да го правят и назад, което ще позволи само един футболист да изпълни центъра.

6 – Забранява се вече включването на футболисти от нападащия отбор в защитната стена при изпълнението на фаул /както беше досега и е видно от видеото към материала/.

7 – Паузите за пиене на вода при горещо време вече трябва да се включват в добавеното време от съдиите.

8 – При изпълнението на тъч топката трябва да се държи еднакво здраво с двете ръце и да се хвърля с еднаква сила от двете ръце. Не е позволено изпълнение с една ръка.

9 – Футболист, чиято обувка падне, може да продължи да играе без нея, докато играта бъде спряна. Играта вече няма да бъде спирана незабавно, докато играчът постави обувката си.

10 – Гащетата, които играчите поставят под официалните гащета от екипировката, трябва да бъдат задължително със същия цвят.

11 – Ще се прилагат видеоповторенията в помощ на съдийските решения при червени картони, дузпи, сгрешени футболисти при показването на картоните, но не и при засадите. Повторенията ще бъдат тествани в продължение на две години.

12 – Ще бъде позволена четвърта смяна, но само при мачовете с продължения.

13 - Псувня или обида към съдията пък може да означава дузпа.