Емблематичният шотландски Абърдийн вече води преговори с играчите си, за да може те да намалят заплатите си, и то драстично. Това обяви президентът Дейв Кормак, който призна, че „доновете” ще понесат финансови щети от близо 9 милиона паунда заради пандемията от коронавирус.

Повечето играчи се завърнаха за подготовка за новия сезон в понеделник, а от клуба обявиха, че са „започнали разговори с персонала, играчите и ръководството, за да се наложи временно съкращение на заплатите”.

В изявлението се добавя: „Целта е да си сътрудничим, за да намерим решение, което е справедливо за клуба и всички, които работят в него. Трябва да запълним нарастващата пропаст с финансирането”.

Кормак пък добави: „През този предизвикателен период бордът се ангажира да нарпави всичко възможно, за да запази работните си места, да защити хората с по-ниски доходи, да осигури икономическата жизненоспособност на клуба и да подкрепим националната кампания за доставки на храна към онези, които са най-потърпевши”.

„Първоначалните ни предложения бяха, че през септември щяхме да играем футбол пред фенове, но реалността е такава, че сигурно ще сме изправени да играем без привърженици поне до януари 2021-а година. Ние алармирахме за това в началото, че нито един клуб, дори и такъв здрав финансово като Абърдийн, не може да издържи на този срив на доходи, който се простира и след септември”, каза още Кормак.