В четвъртък (20.12) Килиан Мбапе навърши 20 години. 2018 г. определено беше звездна за считания за най-голям талант в световния футбол. Той сътвори няколко произведения на изкуството на Мондила в Русия с екипа на Франция, а също така продължи да трупа слава с играта си за Пари Сен Жермен.

Пленителният му стил на владеене на топката, безграничният му технически потенциал и взривната му скорост превръщат Мбапе в момче с божествени дарования. През 2017 г. той премина от Монако в ПСЖ за 180 млн. евро, а в последните години всички говорят за негов трансфер в Реал Мадрид.

И всичко това постигнато и показано пред света на 19 години.

Едно от уникалните му постижения на Мондиала в Русия бе, че се превърна в първия тийнейджър след Пеле, вкарал гол на финал на Световно първенство (един срещу Хърватия при победата с 4:2). Пеле го прави на 17 години при успеха с 5:2 над Швеция през 1958 г. при първата световна титла на Бразилия.

Историята на Мбапе започва в северното парижко предградие Бонди на 20 декември 1998. Ето какво следва за Килиан в следващите 20 години...

1. Мбапе произлиза от спортно семейство. Баща му Уилфред е бивш футболист, треньор и в момента негов представител. Майка му – Файза Ламари, е бивша състезатетелка по баскетбол. По-големият му брат – Жирес Кембо Екоко, играе в Бурсаспор в Турция, докато по-малкият – Йитън Мбапе, в момента се подготвя в школата на ПСЖ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Always together 😍..

Публикация, споделена от Kylian Mbappé (@k.mbappe) на

2. Мбапе е минал проби в школата Челси на 13 години, но не е одобрен. Майка му заявява пред „синия“ клуб на тръгване, че след няколко години синът й ще струва 50 млн. евро и те ще съжаляват.

3. Радостта му при голове – със скръстване на ръцете, е измислена от брат му Йитън, докато играят на Плейстейшън.

4. Вече два пъти е бил сред 10-те най-добри според „Франс Футбол“. През 2017 г. – седми, а пред 2018 г. – пети, което е рекорд за тийнейджър.

5. Първият му отбор е Спортен клуб „Бонди“. След няколко опита за проби във Франция и чужбина, все пак на 14 г. е взет от Монако. На 16 г. вече дебютира за първия тим на „монегаските“.

6. Казва, че като малък е спал с фланелките, които са му подарявали футболистите, след като е гонил топките.

7. Мбапе е на 20 години, но вече има 150 мача на елитно ниво. Последният му такъв бе за Купата на Франция срещу Орлеан.

8. Прави дебют за Монако на 2 декември 2015 г. в мач срещу Каен. Така подобрява рекорда на Тиери Анри за най-млад играч със своите 16 години и 347 дни.

9. Самият той никога не е крил любовта си към Кристиано Роналдо. Неговата стая винаги е била облепена с плакати на португалеца.

10. Най-голямото хоби на Мбапе е забавлението с видеоигри. Естествено - футболният симулатор „FIFA“.

11. Най-голямото му разочарованиe e, че не е успял да играе със Зинедин Зидан. В интервю за „France Football“ Килиан казва, че когато стоиш пред Зидан, все едно пред теб има 15 души.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪🇫🇷🔟😆 @equipedefrance ‬

Публикация, споделена от Kylian Mbappé (@k.mbappe) на

12. След Мондила в Русия, Мбапе стана почетен гражданин на Бонди. Предградието е на 15 минути от центъра на Париж и е с население от 52 хил. души.

13. Големи постижения – за своите 20 години той е постигнал много. Световна купа, две титли в Лига 1, Купа на Франция, Купа на лигата на Франция, Суперкупа на Франция и трофей от шампиона за юноши до 19 год. През 2017 г. той спечели и индивидуалния приз на “Tuttosport“ за Най-добър млад играч. На Мондиала в Русия също стана най-добър млад състезател, а при последната церемония за „Златната топка“ на „Франс Футбол“ спечели първия в историята „Трофей Копа“ (за най-добър млад състезател).

14. Мбапе вече вдъхнови песни по целия свят с името си. В България също се появи парче - на FYRE - "Kylian Mbappé".

15. На два пъти е напът да подпише с Реал Мадрид. Първият е, когато е на 14 години, но Монако проявява по-силен интерес. След това през 2017 г., когато Реал и Монако осъществяват принципна договорка за играча, но в крайна сметка той се оказва в ПСЖ.

16. Вкарва 4 гола за 13 минути. Това се случва с екипа на ПСЖ срещу Олимпик Лион при успеха с 5:0. Мбапе се разписва между 61-ата и 74-ата минути.

17. Мбапе е един от четиримата футболисти – заедно с Меси, Неймар и Балотели, със собствена корица на известното списание „The Time“.

18. Килиан е най-разпознаваемият футболист във Франция за 2018 г. Той надмина по рейтинг треньора на „петлите“ Дидие Дешан, както и своя колега Антоан Гризман.

19. Обожава ските. Казва, че след като завърши с футбола, ще си наеме писта и ще кара всяка зима със своите приятели.

20. Килиан споделя, че най-големият успех през 2019 г. за него ще бъде спечелването на Шампионската лига с ПСЖ.