Суперзвездата на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе е впечатлил силно треньорите в английския Челси по време на пробен период през 2012г., но така и не остава в клуба задълго.

Тогава младият футболист е на 13 години, но "сините" се колебаят дали да го привлекат, тъй като е бил играч, който не помага много в защита.

Човекът, който е поканил Мбапе на тренировъчната база в „Кобъм“, е бившият скаут на Челси Серж Даниел Бога. Според думите на скаута още с първите си докосвания по топката французинът е впечатлил гледащите го. От Челси са били готови да тестват играча в още един пробен период, но това никак не се е харесало на майката му.

„Челси бе първият отбор, който взе на проби Мбапе. Направихме го дори преди Реал Мадрид. Имах приятел, който работеше за Найк в Париж - Денис Чантън. Когато се срещнахме във Франция, той ми каза: "Чувал ли си за един талант на име Килиан? Играе за Бонди, малък клуб от предградие на Париж". Казах му, че никога не съм чувал за него. Тогава Денис ме посъветва да го гледам. Отидох в Бонди и го гледах...Казах си, това момче е нещо специално", разказва Даниел Бога пред Goal.bg.

"Казах на Челси за Мбапе. Казах на Джим Фрейзър (един от главните треньори в школата на "сините" - б.р.), че съм намерил дете, което задължително трябва да види. След това направих всичко, което трябва, за да доведа семейството в Лондон. Той беше много умел играч, какъвто е и сега. Игра в един мач срещу Чарлтън, в който спечелихме със 7:0. След седмица в Челси, поканихме Мбапе и майка му в офиса, за да обсъдим ситуацията. Казахме им, че трябва да направим още един пробен период, за решим окончателно дали да го привлечем", добавя Бога.

"Още помня какво каза майка му в онзи ден. Тя говореше на френски, а аз превеждах на Фрейзър. Тя ми каза: "Моете дете няма да идва повече тук. Ако го искате, трябва да го вземете сега - иначе след пет години ще трябва да го купувате за 50 млн. евро". Точно това ми каза. Аз й отговорих: "Не, не мога да му преведа това. Твърде арогантно е". Но се оказа, че тя бе права. Тя познаваше добре качествата на сина си", споделя още бившият треньор в школата на Челси.

По време на своя престой в Лондон Мбапе се среща с Дидие Дрогба и Флоран Малуда, които му подаряват тениска с неговото има и номер 11 на гърба. Но все пак това не води до преминаването на малкия магьосник при "сините".

"Килиан не бе много работоспособен, а в Англия искаха играч, който се труди по целия терен. Тогава той не беше черноработник. Не се включваше много в защита. Когато имаше топката, беше невероятен. Но без нея, той не бе ефективен", споделя още треньорът.

"Мисля, че Мбапе е най-добрият играч, който някога съм селектирал. Горд съм, много сум горд от това, което виждам сега. Когато той играе, си казвам: "Моите очи са добри". Той е типът играч, който все желае да гледа. Има всичко за един модерен футболист. Той е бърз, а пред вратата на съперника е убиец. Има всичко, за да се задържи на високо ниво за поне 10 години", завършва Бога.

За съжаление на Челси обаче, клубът изпуска златна възможност да привлече един от най-големите таланти на нашето време.

На 19 години крилото вече притежава страхотна визитка. Той е спечелил на два пъти титлата във френския шампионат (по веднъж с Монако и ПСЖ), както и по веднъж е вдигал Купата на Франция и Купата на лигата. Мбапе може да се похвали и с европейска титла с Франция до 19 год., играейки основна роля по време на този триумф.

Играчът имаше и зашеметяващо представяне на Мондиала в Русия, на което Франция спечели втората си световна титла. Мбапе вкара на финала срещу Хърватия, с което се превърна в първия тийнейджър след Пеле стигал до подобно постижение.

През миналото лято той Килиан премина от Монако в ПСЖ под наем, който имаше задължителна клауза за откупуване за сумата от 180 млн. евро.

Майката на Мбапе явно е грешала. Нейното дете не струва 50 млн. евро. Струва много повече...