От Бразилската футболна конфедерация обявиха новия си строг правилник при провинения на местните клубове, свързани с прояви на расизъм или дискриминация. Най-тежката санкция е свързана с отнемането на точков актив, което прави бразилската централа първата в света, която изразява готовност да приложи подобно наказание при расистки обиди.

Според правилника при първо провинение въпросният клуб ще отнесе глоба до 500 хиляди бразилски реала (900 хиляди евро). При второ подобно нарушаване на правилата, той или ще трябва да играе при закрити врата, или ще бъде лишен от домакинство. При трето провинение от този тип ще се стигне и до най-строгото наказание - лишаване от точки в първенството или изваждане от елиминационен турнир. Новият регламент в това отношение ще влезе в сила на 22 февруари, когато започват мачовете за Купата на Бразилия.

“Мерките се обсъждат от векове и никога не се прилагат на практика. CBF изпълнява своята роля. Решихме да отидем още по-далеч със санкциите и дори можем да вземем точки от клуб в някое от нашите състезания. В допълнение към спортните наказания, при актове на расизъм или каквато и да е дискрминация, докладът от въпросния мач ще бъде изпращан до прокуратурата и гражданската полиция, така че съдебният процесът да не протича само в спортната сфера, а също така нарушителте да се наказват и от закона”, заяви президентът на CBF Едналдо Родригес на своя пресконференция.