Англия и Бразилия завършиха 0:0 в приятелска среща, играна на легендарния стадион "Уембли".

Очакванията преди сблъсъка между двете селекции бяха за сериозен голов спектакъл, но двата отбора не очароваха препълнения стадион в Лондон. Във всичките срещи между двата отбора това е второто нулево равенство, като предното е през далечната 1958 година.

Селекционерът на Бразилия Тите разчиташе на изпипаното трио в атака Филипе Коутиньо - Габриел Жезус - Неймар, както и при победата над Япония в петък (3:1). Гарет Саутгейт пък му отговори с трима централни бранители - Джо Гомес, Джон Стоунс и Хари Магуайър. По двата фланга в защитата на англичаните пък започнаха Райън Бертранд отляво и Кайл Уолкър отдясно. 

Атаката на Трите лъва бе водена от Джейми Варди и Маркъс Рашфорд. Двата тима започнаха с атакуващи действия още от първите минути на терена, но до по-сериозни опасности пред Джо Харт и Алисон не се стигна. Първата по-сериозна опасност дойде в 12-ата минута за Селесао, след като защитата на Англия не се представи добре и изчисти надясно. Там овладя Дани Алвеш, който центрира остро и Жезус с глава отклони към вратата на Джо Харт, но стражът на Уест Хем улови уверено.

Шест по-късно Маркъс Рашфорд преодоля елементарно Каземиро и си проправи път за удар, но и Алисон по подобие на своя колега на другата врата се намеси рутинно. Селекцията на Тите наложи стил с постепенни атаки, с много пасове, опитвайки се да пробият през петицата в отбрана за Трите Лъва, но опитите им се ограничаваха до удари от дистанция. Такъв отправи Паулиньо в 19-ата минута, но топката премина край вратата на Харт. В 33-ата минута Англия погледна малко по-смело към вратата на Бразилия и се опита да затрудни Неймар и компания.

Бертранд центрира кълбото отляво към Варди, който свали към партньора си в атака Маркъс Рашфорд, но нападателят на Манчестър Юнайтед бе "затворен" добре от Миранда и Маркиньос и опасността бе предотвратена. В 47-ата минута Неймар бе оставен изцяло непокрит в центъра на терена, спечели метри терен и пусна пас по земя към Габриел Жезус. Нападателят на Ман Сити пропусна към Коутиньо, който стреля от дузпата, но Харт изби. На повторенията обаче се видя, че полузащитникът на Ливърпул е бил в засада.

източник: БГНЕС

Постепенно Бразилия наложи своята воля на "Уембли" и опита да пречупи английската отбрана. В 76- ата минута дойде ново положение и грижи за Джо Харт. Ерик Дайър бе атакуван от влезлите шест минути по-рано Фернандиньо и Роберто Фирмино. След открадването на кълбото именно Фернандиньо нахлу мощно през центъра и от дистанция нанесе силен удар. За съжаление на полузащитника на Ман Сити, топката се отклони в десния страничен стълб на Харт. 

В 81-ата минута Селесао създаде поредна възможност посока вратата на албионците. Неймар разсече английската отбрана с пас по земя, намирайки влизащия на скорост Уилиян, който нанесе силен удар, но със сетни сили Ашли Йънг сложи тялото си и изпрати топката в ъглов удар. Три по-късно отново Неймар поде топката от центъра и подаде към Паулиньо, който не си овладя кълбото по най-добрият начин, но все пак намери баланс и стреля, но Джо Харт сложи тялото си и гол за гостите не падна.

В 89-ата минута влезлият като резерва Доминик Соланке бе най-близо до гол за Англия. Ашли Йънг центрира отляво, но Фернандиньо не се намеси добре и буквално свали топката към непокрития Соланке, който обаче не реагира мигновено и ударът му бе париран от Алисон.

Преди три дни англичаните направиха 0:0 с Германия също в контрола на "Уембли".

Резултати от други контроли, играни на 14-и ноември:

Португалия - САЩ 1:1

Германия – Франция 2:2

Република Корея – Сърбия 1:1

Катар – Исландия 1:1

Аржентина – Нигерия 2:4

Словакия – Норвегия 1:0

Русия – Испания 3:3

Румъния – Холандия 0:3

Унгария – Коста Рика 1:0

Белгия – Япония 1:0

Австрия – Уругвай 2:1

Уелс – Панама 1:1