Португалия завърши евроквалификационния цикъл с 10 мача и 10 победи, след като тази вечер надделя с 2:0 срещу Исландия на „Жозе Алваладе“ в Лисабон.

Попаденията за иберийците отбелязаха Бруно Фернандеш и Рикардо Орта. Възпитаниците на Роберто Мартинес можеха да вкарат и още попадения във вратата на „викингите“, но с лош мерник се оказаха неколцина от „мореплавателите“.

Португалците можеха и да инкасират гол през първата част, докато през втората не допуснаха нищо пред вратата си, освен една греда в продължението.

Еврошампионът от 2016 година завършва с 30 точки група J на първо място. Вторият класирал се тим от тази група е Словакия с 22 точки. Трети и четвърти се нареждат Люксембург (17) и Исландия (10). Босна и Херцеговина е на предпоследна позиция с 9 пункта, а без точка остава Лихтенщайн.

БГНЕС
22 снимки


Португалците започнаха доста убедително и за миг не изглеждаше, че ще подходят по-лежерно към срещата. След само няколко минути игра гредата спаси исландице от гол. Отавио опита центриране, но се получи удар, след който топката кацна на напречната греда на гостите.

В следващите минути иберийците намалиха натиска си, стигайки само до един опасен удар с глава на Роналдо. Исландците пък отвърнаха с положение на Финбогасонй, чийто изстрел мина до левия стълб.

В 37-ата минута португалците откриха с хубав гол. Бруно Фернандеш намери долния десен ъгъл на исландската врата с диагонален изстрел за 1:0.

До края на полувремето домакините създадоха още два добри шанса за гол, но и при двата не намериха очертанията на вратата на Валдимарсон.

Втората част започна с опасни удари на Бруно Фернандеш и Йон Торстейнсон, които бяха неточни. В 51-вата минута Жоао Марио центрира опасно и Кристиано Роналдо стреля с глава, но Валдимарсон спаси.

В средата на второто полувреме Бруно Фернандеш стреля, а Валдимарсон не се намеси по най-добрия начин. Последва добавка на Роналдо и последвала втора такава на Орта, която вече се озова в мрежата за 2:0.

В самия край на двубоя гредата спаси Диого Коста от инкасиране на попадение след далечен шут на Траустасон и рикошет в крака на Инасио.


LIVE / Португалия - Исландия 2:0

1:0 Бруно Фернандеш 37`

2:0 Рикардо Орта 66`

 

Португалия: Диого Коща, Жоао Марио, Рубен Диаш, Гонсало Инасио, Жоао Кансело, Отавио, Жоао Палиня, Бернардо Силва, Бруно Фернандеш, Жоао Феликс, Кристиано Роналдо

Селекционер: Роберто Мартинес

Исландия: Хакон Валдимарсон, Хьортур Хермансон, Сверир Ингасон, Виктор Палсон, Гудмундор Тораринсон, Арнор Сигурдсон, Исак Йоханесон, Вилум Вилумсон, Йохан Гудмундсон, Алфред Финбогасон, Йон Торстейнсон

Селекционер: Аге Херайде