Властите в Мексико наложиха санкции на петима служители, отговорни за охраната по време на мач от местното първенство, на който зрителите по трибуните си устроиха масово сбиване, завършило с 26 ранени, трима от които в критично състояние, съобщи АП.

Гуадалупе Мургуя, главен секретар на щата Керетаро заяви, че е прекратен договора на частната охранителна компания, отговорна за сигурността на стадиона. Сред отстранените служители са полицай, човек от гражданска защита и трима души, отговорни за подготовката за реакция в случай на ексцесии.

Всички мачове в елитната дивизия на Мексико в неделя бяха отложени заради масовия бой по време на мача между Керетаро и гостуващия шампион Атлас от Гуадалахара. Срещата бе прекратена в 62-а минута заради сбивания на различни места по трибуните. Охранителите отвориха изходите на стадиона, за да може мирните привърженици, сред които жени и деца, да избягат от бойните сцени.

Властите в Керетаро обявиха, че само седем от пострадалите остават в болница, а други 19 са изписани, но трима остават в тежко състояние.

Губернаторът от Гуадалахара Енрике Алфаро изрази предположение, че сбиването по трибуните не е обикновена свада между ултраси, а разчистване на сметки между криминални групировки.

"Това не беше обикновено спречкване между футболни фенове", каза Алфаро.

От ФИФА също взеха отношение по случая и определиха събитията като неприемливи.

"ФИФА остро осъжда този инцидент и се надява местните власти да наложат справедливи наказания ", заявиха от централата.