Най-малко 12 души загинаха и около 100 бяха тежко ранени след сблъсъци на футболен мач в Ел Салвадор. Нещастният инцидент се случи на стадион „Кускатлан“, който беше домакин на среща от четвъртфиналите на местната Примера дивисион между отборите на Алианса и ФАС.

Твърди се, че хаосът е настъпил, когато фенове са се нахлули през една от вратите за достъп до стадиона.

ФАС и Алианса са два от най-успешните футболни отбори в Ел Салвадор, като първият има рекордните деветнадесет титли в първенството, докато вторият – 16. Мачът между двата отбора беше отменен, тъй като спасителните екипи се бориха да спасяват животи.

Националната гражданска полиция потвърди в Twitter, че девет души са загинали след сблъсъците. Ранените привърженици са откарани в близките болници, като двама от тях са в критично състояние. Министърът на здравеопазването на страната - Франсиско Алаби, обяви, че са изпратени екипи за спешна помощ и в момента около 90 души се лекуват в местни болници.

Междувременно президентът - Найиб Букеле, обеща, че ще бъде проведено изчерпателно разследване, за да се идентифицират виновниците, които да бъдат наказани.

Снимки, споделени от Националната гражданска полиция, показват няколко линейки, паркирани пред стадиона, и медици, които се втурват към мястото на трегедията.

Местният вестник La Prensa Grafica съобщи, че феновете са се оплакали, че стадионът вече е претъпкан с много хора, а е имало и чакащи да влязат.

„Имаше само два отворени входа на целия стадион. Хората отвън искаха да си пробият път насила, всички се нахвърлиха върху нас“, каза фен.

Друг привърженик, Сандра Аргуета, каза, че деца и възрастни хора са засегнати и е трябвало заключен вход да бъде разбит, "за да получим малко въздух, защото имаше много хора и се задушавахме".

Вестникът описа паникьосаната публика в кулоарите на мача от първа дивизия като "човешка лавина".