Отборът на Нова Зеландия се наложи с 1:0 над Норвегия в мача на откриването на Световното първенство по футбол за жени. 42 317 зрители на стадион "Еден Парк" в Оуклънд изгледаха историческата победа на домакините, която бе първа за тима на световни финали. До момента отборът имаше 12 загуби и три равенства. Мъжкият състав на островната държава обаче все още очаква първата си победа на Мондиал.

Единственото попадение за домакините вкара Хана Уилкинсън в 48-ата минута. Тя засече от движение остро центриране на Джаки Ханд отдясно. Тува Хансен можеше да изравни с далечен шут в 81-ата минута, но Виктория Есън успя да избие топката в напречната греда. В последната минута Риа Пърсивал пропусна да удвои аванса от дузпа, след като стреля в гредата. 11-метровият наказателен удар бе отсъден за игра с ръка след преглед с ВАР системата. Двубоят ще се запомни и с обяснението на главния рефер Йошити Ямашита за ситуацията по микрофона. Така всички зрители имаха възможността да чуят защо тя е взела решение да посочи бялата точка.

Тимът на Норвегия, който е световен шампион от 1995 година, когато победжада на финала в Стокхолм Германия с 2:0, вече е опрян до стената, но му предстоят два мача срещу отбори с по-слабо класиране - Швейцария и Филипините, и може да се пребори за излизане от групата.