Детският тим на Лудогорец за играчи родени през 2001 година не успя да прескочи груповата фаза на международния форум „Футбол за приятелство“, след като жребият му отреди изключително тежки съперници в Берлин. „Орлетата“ на старши треньора Милан Чирич и неговият помощник Шенер Ремзи се озоваха група D, която излъчи и единият от финалистите в надпреварата.

Младите таланти на разградчани отстъпиха на австрийците с 0:4 в първия си мач за деня срещу изключително силният тим на Рапид Виена. По-късно дойде и поражението от Лацио с 0:3, което бе без значение, тъй като италианците преди това паднаха от австрийците с 1:4.

Правилникът на приятелския турнир предвиждаше двубои от 16 минути без прекъсване и във формат 7 срещу 7. Треньорите имаха на разположение неопределен брой смени, които се извършваха без прекъсване на играта, а след като даден тим пренесе топката в половината на съперника пасовете към вратаря бяха забранени. Отборите бяха разпределени в 8 групи по три състава, като единствено победителят се класира напред.

Милан Чирич и Шенер Ремзи категорично си пожелаха да не се изправят срещу Лацио, преди жребият да им прати точно римляните. Определно обаче изненадата дойде от селекцията на Рапид, която диктуваше модата на в базата на Унион Берлин, която прие турнира. Виенчани нанизаха три гола във вратата на Диан Колев само в рамките на 80 секунди след първия съдийски сигнал. Силите в този мач определено бяха неравни, като противникът на българите имаше тотален контрол, не допусна нито една опасност пред вратата си, а на всичкото отгоре удари и две греди.

Около час след този мач Рапид си осигури място в елиминациите, след като обърна Лацио от 0:1 до 4:1. Момчетата на Чирич имаха увереност, че ще могат да защитят честта си срещу „лациалите“, ала когато дойде ред и на този мач, той отново стартира с бърз гол за гостите след по-малко и минута игра. Впоследствие българите взеха надмощие и имаха две-три изключителни добри ситуации, при които завършващият удар не бе на ниво. Лацио пък заложи на физика и борбеност в атака, които донесоха два голав края на мача, когато Лудогорец тръгна ва банк. В крайна сметка двата елиминирани съперника показаха каква е истинската цел на футболния форум и запечатаха спомена с обща отборна снимка.

Така турнирът приключи за младите „орли“, но приключенията им в германската столица тепърва предстоят. Утре те ще изгледат както финала между връстниците си от Рапид и швейцарския Цюрих – който изненадващо отстрани в полуфинала другият фаворит Галатасарай, така и финалът в Шампионската лига между Барселона и Ювентус.