Шахтьор и Севиля изиграха много интересен и напрегнат двубой в Украйна в първи полуфинал за Лига Европа. Те завършиха наравно 2:2 и така носителите на трофея от Испания изглеждат една малка крачка по-близо до финалния сблъсък в Базел. 

Андалусийците поведоха рано чрез Виктор Витоло, но домакините стигнаха до пълен обрат още преди почивката. Марлос и Тарас Степаненко го изковаха с попаденията си, но в края Кевин Гамейро от малко дискусионна дузпа оформи крайното 2:2 и остави интригата за реванша, но с малко предимство на отбора си. 

Двата тима изиграха много хубава първа част на двубоя. В нея имаше доста положения и доста атакуваща игра. Гостите първи се отърсиха от началното напрежение и това им помогна да поведат рано-рано в резултата. 

Още в 6-та минута севилци взеха важна преднина и отбелязаха така важния гол на чужд терен. Тогава Кевин Гамейро намери по невероятен начин Виктор Витоло зад защитата и той с хладнокръвен удар покрай вратаря откри резултата. 

Постепенно обаче украинците изравниха играта и навлязоха в мача. Те започнаха да атакуват доста по-опасно, а Дарио Сърна и Марлос създаваха постоянни главоболия на противниковата отбрана. Йевхен Коноплянка пък беше много активен за Севиля, но пробивите му не се увенчаваха с успех. 

Настоятелността на домакините даде резултат в средата на първата част. В 23-та минута Ярослав Ракитский изработи перфектна атака и пусна зад защитата на Марлос. Бразилецът с уникален фалцов удар прати топката точно до гредата и вратарят нямаше как да реагира - 1:1. 

Това попадение даде криле на домакините и те тръгнаха доста по-смело напред. Марлос и Тайсон не спираха да тормозят противника. И тази упоритост даде резултат в 36-та минута, когато обратът стана пълен. Тогава Марлос центрира от фланга и качи топката на главата на Тарас Степаненко, който от 2-3 метра разстреля стража на противника. 

В крайна сметка, въпреки напора на украинците, повече попадения до почивката не паднаха и всичко остана за решаване след нея. А тогава севилци взеха инициативата и имаха доста хубави ситуации, в които можеха да изковат равенството. 

В 56-та минута Даниел Карисо изстреля истински снаряд от дистанция, но стражът на Шахтьор Андрий Пятов реагира великолепно и изби. Само четири минути след това и Стивън Н'Зонзи се озова на стрелкова позиция, но с глава стреля на милиметри встрани от вратата. 

Испанците не спираха да натискат и си личеше, че няма да се задоволят с равенството. Но пропуските им бяха фрапантни. Кевин Гамейро редуваше огромен пропуск след огромен пропуск. А в 80-та минута след негов удар нямаше кой да направи добавка на милиметри от голлинията и статуквото се запази. 

Но не още дълго. Силният натиск на испанците даде резултат в 82-та минута. Тогава те стигнаха до дузпа, дадена за нарушение на Факундо Ферейра, която обаче беше доста спорна. Гамейро не се поколеба от 11-те метра препарира Пятов за 2:2. 

До края носителите на трофея бяха по-близо до попадението, но Гамейро не успя да се разпише. Французинът само може да съжалява за това, а още повече може да го е яд, че си изкара картон в този мач и пропуска реванша на "Санчес Писхуан". Той е следващата седмица, а интригата в него се запазва след крайното 2:2 в Украйна.