Церемонията по връчването на наградите за Златната топка не мина без скандал, при това сексистки. Английските медии посочват, че бляскавият празник се е превърнал във фарс.

Причината се крие във водещия, който помоли Ада Хегерберг, при нейното награждаване, да танцува туърк (провокативен танц, в който силно се разтърсват задните части).

Състезателката на Лион и националния отбор на Норвегия получи Златната топка за най-добра жена-футболист за 2018 година. Нейният звезден миг на сцената обаче беше помрачен. Френският диджей Мартин Солвейг направи неподходящ коментар, който я засрами.

Опитвайки да развесели публиката, той я помоли да потанцува туърк. Ада Хегерберг определено беше шокирана, но много бързо отговори отрицателно. Водещият се разсмя на глас в този момент. Камерата улови погледа на Килиан Мбапе, който също изглеждаше засрамен от случилото се на сцената в Париж.

Скандалът веднага беше определен като сексистки, заради грубостта на въпроса и неуместното включване на диджея.

Ада Хегерберг

източник: БГНЕС

Малко по-късно, след края на церемонията, Мартин Солвейг се извини. Той записа видеоклип, в който обясни, че не е искал да обиди Ада Хегерберг. Според него, случилото се е плод на неговия английски, както и на прочетеното в интернет, което го е подвело.

Ада Хегерберг

източник: БГНЕС

Вълна от недоволство се надигна мигновенно в социалните мрежи. Журналистката Виктория Уукунда определи скандала като "нонсенс" и попита виртуално водещия защо не са помолили Лука Модрич да потанцува туърк и да разтресе задните си части.

Малко след това Златната топка топка беше връчена на звездата на Реал Мадрид и Хърватия, който наруши 10-годишната хегемония на Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Лука Модрич с трофея

източник: БГНЕС