Отборът на Перу е първият полуфиналист в тазгодишното издание на Копа Америка. “Инките” изиграха драматичен сблъсък с Парагвай, който завърши 3:3 в редовното време, а при дузпите по-точни бяха възпитаниците на Рикардо Гарека.

Натурализираният италианец Джанлука Лападула вкара два гола за Перу и вече има три от началото на турнира, с колкото е и звездата на Аржентина Лионел Меси. Двата тима завършиха в намалени състави след червени картони на Густаво Гомес от Парагвай в 45-ата минута и Андре Карийо в 85-ата.

Густаво Гомес даде преднина на Парагвай в 11-ата минута, но в 21-ата Лападула изравни след пас на Карийо. Отново Лападула беше точен в 40-ата минута, като наказа грешка на вратаря на “гуараните” Антони Силва. Ситуацията за Парагвай се влоши още повече след червения картон на голмайстора Гомес в самия край на полувремето.

Тимът на Едуардо Берицо показа характер Хуниор Алонсо се разписа за 2:2 в 54-ата минута. В 80-ата рикошет помогна на Йошимар Йотун да забие трети гол за Перу, но малко след това Карийо беше изгонен, а финалният щурм на парагвайците донесе изравнителен гол на Габриел Авалос. По регламент веднага се пристъпи към изпълнение на дузпи. Ектор Мартинес и Брайън Самудио от “гуараните” не уцелиха вратата, а ударът на Алберто Еспинола беше спасен от Педро Хайесе и по този начин Перу продължи напред и ще срещне Бразилия на полуфиналите