Португалският съд осъди днес 41 души за нападение и заплашително поведение, след като преди две години голяма група фенове нападнаха играчи на Спортинг Лисабон най-напред по време на тренировка, а след това и в съблекалнята.

Съдът осъди девет мъже на пет години затвор и постанови 29 други условни присъди, които са между 10 месеца и 4 години. Други трима от феновете, нападнали играчите бяха глобени.

Инцидентът беше провокиран от поредица лоши резултати, които вбесиха феновете. Групата атакува тренировъчната база на Спортинг в Лисабон, с прикрити лица от черни маски и качулки и нахлуха в съблекалнята, където удряха, зашлевяваха и ритаха професионални футболисти, като според съдът това е било умишлена атака.

Бившият президент на клуба Бруно де Карвальо, който по това време беше начело, се прости с поста си, тъй като не е помогнал да се овладее конфронтацията.

Инцидентът шокира общественото мнение и предизвика остра критика от национални и международни футболни органи.

Спортинг Лисабон заяви в изявление след присъдата, че "този епизод е оставил незаличим отпечатък върху Спортинг и неговите фенове, като е довел до много лоши последици за всички участващи и е шокирал света".