Екипът, който беше натоварен да разследва фактите от трагедията на футболния мач в Индонезия в първия ден на месеца, е излязъл със заключение за причините. В доклада им се споменава, че сълзотворният газ е основната причина за смъртта на толкова много хора в една от най-ужасните трагедии на стадиони в света, разкри министърът на националната сигурност на Индонезия.

Екипът, който включва политически експерти, хора от футбола и службите за сигурност, разследва интензивно как повече от 130 човека намериха смъртта си след сблъсъците и инцидентите на стадион "Канджурухан" в град Маланг в Източна Ява. Мачът противопостави два от най-популярните отбори в страната Арема Маланг и Персебая Сурабая.

БГНЕС
14 снимки

Координиращият разследването министър на сигурността Мохамад Махфуд Махмудин заяви отделно от това, че експертите от химическата лаборатория все още проучват токсичността на използвания газ, но какъвто и да е резултатът, той не може да "намали заключението, че толкова големият брой смъртни случаи е причинен главно от сълзотворния газ".

Индонезийските власти и Футболната федерация на страната трябва да отговарят как и защо полицията е използвала сълзотворния газ вътре в стадиона – практика, която е абсолютно забранена от ФИФА. При разпитите на полицаите се е установило, че те не са знаели за тази рестрикция.

Сълзотворният газ е бил изстрелван "безразборно" и служителите са приложили "прекомерни" мерки, се казва още в доклада. Полицията се опита да омаловажи ролята си в трагедията, подчертавайки тесните врати на съоръжението, както и свръхкапацитета за въпросния мач. Полицаите прехвърлят вина и на Лигата на страната, която е била според тях "небрежна в организирането на такъв рисков мач".
Министърът каза, че заключенията и констатациите, подробно описани в доклад от 124 страници, вече са били връчени на президента на страната.