Елитни полицейски служители в Индонезия бяха дадени за разследване заради трагедията на стадиона в Маланг, която отне живота на 131 души, включително дузина деца, в един от най-смъртоносните инциденти във футболната история.

Предвид повишаването на обществения гняв, полицията взе мерки да накаже отговорните за стъпкването, което според очевидци започнало, когато служители на реда използвали сълзотворен газ в препълнени трибуни, а това довело до нахлуването на фенове на терена. „Като регионален шеф на полицията, аз съм притеснен, натъжен и същевременно съжалявам за пробойните в процеса по осигуряване на безопасност“, каза на пресконференция полицейският шеф в източна Ява Нико Афинта.

БГНЕС
14 снимки

Трибуните на стадион „Канджурухан“ бяха препълнени с 42 000 привърженици на „Аремания“ или Арема ФК в събота вечер за мача срещу яростните съперници Персебая Сурабая. Но след поражение с 2:3, първото у дома от над две десетилетия за техните опоненти, запалянковци нахлули на терена, за да се конфронтират с играчи и ръководство. Полицията описа инцидента като „бунт“ и заяви, че двама служители на реда са загубили живота си, но оцелели ги обвиниха в прекомерна реакция. Полицаи отвърнали на случващото се със сила, ритайки и удряйки фенове с палки, според свидетели и видео кадри, което предизвикало навлизането на терена на още привърженици.

„Ако е имало бунт, сълзотворният газ трябваше да бъде разпръснат към терена, а не към трибуните“, сподели Дани Агунг Прасетйо, координатор на групата от привърженици Арема ДК, за АФП.

Броят на смъртните случаи нарасна днес, като местното здравно лице Виянто Виджойо съобщи за АФП, че още шестима души са починали от раните си. Шефът на полицията в Маланг бе освободен от поста си в понеделник, девет служители на реда бяха наказани, а 19 други поставени под разследване заради трагедията на стадиона, който бил препълнен само с фенове на домакинския отбор Арема ФК, обяви говорителят на националната полиция Деди Прасетйо. Той сподели, че наказаните полицаи са членове на Мобилните бригадни отряди, или Бримоб – организация, която действа като паравоенното звено за специални операции на индонезийските полицейски сили и е известна със своите агресивни похвати за овладяване на публика.