Отборът на Мексико триумфира в турнира КОНКАКАФ Голд къп!

Мексиканците спечелиха осми трофей в тази надпревара след успех над САЩ с 1:0 във финала на „Солджър фийлд” в Чикаго. Победният гол бе дело на Джонатан Дос Сантос в 73-ата минута.

Така Мексико, който имаше нужда от гол в продължението на полуфинала срещу Хаити, прекъсна победната серия от 10 мача за американците в Голд къп. За мексиканците пък успехът е осми от 15 участия от 1991-а година насам. Те спечелиха четири от последните шест издания на надпреварата. Съставът на САЩ е втори в тази класация с шест трофея от КОНКАКАФ Голд къп, но не успя да защити титлата си от 2017-а година.

Американците имаха възможност да изравнят в 87-ата минута, но изстрелът на Кристиан Ролдан бе блокиран от Ектор Морено.

Мексиканците се справиха с няколко шаса за САЩ, за да се стигне до 73-ата минута, когато Джонатан Дос Сантос, който играе за Лос Анджелис Галакси в получи пас с пета от Раул Хименес в наказателното поле и отправи неспасяем удар за 1:0.

Съперниците изиграха двубой на добро ниво пред 62 493 зрители, изпълнили трибуните на стадион „Солджър фийлд”.

И дватата състава можеха да поведат по-рано в мача, като се започне от опасен изстрел на Дос Сантос още в 35-ата секунда. Последва изгодна възможност за САЩ в 5-ата минута, но Гилермо Очоа отрази удара на Кристиан Пулишич, а после Джоузи Алтидор бе неточен.

В 16-ата минута Андрес Гуардадо стреля над вратата на САЩ, а в 31-а Пол Ариола на свой ред пропусна и не успя да се разпише в мрежата на Мексико. Дос Сантос и Пулишич пробваха мерника си в атака за двата отбора в края на първото полувреме, но безусепшно.

Скоро след почивката, в 51-ата минута Джордан Морис и Уестън МакКени пропуснаха възможности да дадат аванс на САЩ, а Андрес Гуардадо също пропиля шанс за Мескико няколко минути по-късно.

Последваха пропуски на Луис Родригес и Кристиан Пулишич, за да се стигне до 73-ата минута, когато Раул Хименес изведе отрично Джонатан Дос Сантос, който не сгреши и даде аванс на Мексико.

Въпреки опитите си, американките не успяха да върнат равенството и останаха на второ място в тазгодишното издание на турнира.