Иван Игнатиевич Савидис, президент на ПАОК Солун, е човекът, който през последните часове набра изключително голяма популярност заради скандалното си поведение на стадион „Тумба“. Придружаван от неговите телохранители, той заплаши съдията Георгиос Коминис, който не зачете гол на ПАОК в 90-та минута на дербито срещу АЕК Атина.

Савидис слезе на терена и потърси саморазправа с Коминис, но бе удържан от телохранителите си. След това потърси сметка и от представител на отбора на АЕК. В крайна сметка президентът на ПАОК заповяда на своите футболисти да напуснат терена и по този начин срещата бе прекратена.

На терена Савидис излезе с оръжие, което първоначално бе прикрито от неговото сако, но след като той го свали, ясно се видя пистолетът, който бе прикрепен с кобур на ханша му.

Савидис е роден през 1959 година в Санта, в съветската република Грузия. Той има двойно гражданство – руско и гръцко.

Преди да купи ПАОК Солун през 2012 година, той заема президентското място в руските клубове Ростов, СКА Ростов и Виктор Понеделник.

Политик и бизнесмен, той е един от най-богатите в Русия. 

Савидис е бил член на думата и е тясно свързан с президента Владимир Путин. 

Той е женен и има две деца. Смята се за най-могъщия човек в Солун.

Синът на скандалния бос на ПАОК: Баща ми е моят Бог, водят война срещу нас

Основният акционер на ПАОК е служил в съветската армия, където е постигнал званието сержант майор. Работил е в тютюнева фабрика, преди да вземе докторска степен по икономика и да стане изпълнителен директор в тютюневата компания „Донской Табак“.

От 2012 г. Иван Савидис заема поста на председател на съвета на директорите на холдинга "Агроком Груп", основан от него през 2004 г.

Бизнесът му се разпростира в месната индустрия, селското стопанство и риболова. Има дистрибуторски и хранителни компании. Притежава също така два хотелски комплекса (Македония Палас и Ксения Палиури), комуникационна група и пристанището на града. 

Освен това ръководи благотворителна фондация, която носи името му и която инвестира във възстановяването на православните храмове и в популяризирането на културни, образователни, научни и изследователски проекти. 

Скандални сцени в Солун: Президент с пистолет и смъртни заплахи

Шокираният треньор на АЕК: Бяхме като в Дивия Запад

Какво записа реферът в Солун под дулото на пистолета?

Савидис също така финансово подкрепя Международната шахматна федерация и Руската федерация по билярд.