Трагичната смърт на националния вратар Сензо Мейива обедини цяла Южна Африка. Хиляди души се събраха на стадиона в Йоханесбург, за да почетат паметта на един от най-обичаните спортисти в страната. Сред гостите бе и съпругата на Нелсон Мандела, Уини Мандела.

27-годишният Мейива бе застрелян от бандити при кражба в дома на приятелката му Кели Кумало. Вратарят опитал да защити актрисата, заради което бил фатално прострелян от крадците.

Трагедията с Мейива може да доведе до правни промени в страната, тъй като много хора настояват да бъде променен законът за притежание на оръжие. В момента всеки човек има право да притежава огнестрелно оръжие, с което да се защитава легално в своя дом, ако бъде заплашен.

„Трябва да стопим тези оръжия и от тях да направим статуя на Сензо Мейива“, заяви президентът на южноафриканската футболна федерация Дани Джордаан.

Криминалните нива в държавата са ужасяващо високи: 17068 убийства от април 2013 до март 2014, което по статистика значи по двама души на час.

„Смъртта на Сензо трябва да засили решителността ни като нация да отървем улиците си от престъпниците“, сподели спортният министър на Южна Африка Фикиле Мбалула. „Можете да бягате, но не можете да се скриете!“, предупреди Мбалула бандитите, причинили смъртта на футболиста.

По време на сърцераздирателното сбогуване с Мейива, феновете на неговия отбор Орландо Пайрътс стояха на трибуните заедно с привърженици на останалите отбори, които заедно почетоха паметта на капитана на своя национален отбор. Срещу безсмисленото насилие с оръжия феновете пееха песни и танцуваха.