Гана се класира за финала в турнира за Купата на Африканските нации след скандален полуфинален двубой срещу домкините от Екваториална Гвинея. Гана победи с 3:0, но двубоят ще бъде запомнен с грозните сцени и безредиците по трибуните на стадиона в Малабо, заради които срещата бе прекъсната за около 40 минути.

Футболистите на Гана водеха с 3:0, след като третото попадение дойде в 75-ата минута, когато седем минути преди края двубоят бе прекъснат заради хулигански прояви на местните фенове. Към терена и привържениците на Гана полетяха бутилки и различни предмети, което застраши тяхната безопасност. Феновете на Гана бяха изведени зад една от вратите и задържани до игрището.

При всеобщ хаос домакините изпитаха сериозни затруднения да овладеят развилнелите се фенове на Екваториална Гвинея, които се проявиха и на почивката, когато се наложи съдиите и футболистите на Гана да бъдат изведени в тунела под полицейски кордон.

Над стадиона пък на няколко пъти прелетя хеликоптер, а в близо 40 минути не бе ясно каква ще е съдбата на мача, дали ще бъде прекратен или доигран. Появиха се информации, че извън стадиона фенове на домакините причакват запалянковците на Гана, а малко по-късно футболистите на двата тима трябваше да изчакат да се разпръсне сълзотворният газ, която е бил използван, за да бъдат укротени местните фенове.

В крайна сметка двубоят бе подновен от 90-ата минута, с три минути добавено време и след изтичането на този период Гана официално се класира за финала на Купата на Африка, където вече чака Кот Д`Ивоар.

Тимът на Гана поведе с 2:0 още до почивката. В 42-ата минута Джордан Аю бе точен от дузпа, след като Куеши Апиа бе фаулиран от вратаря Фелипе Овоно в наказателното поле. 23-годишният Аю не трепна и вкара за 1:0. Домакините се хвърлиха да обръщат резултата, но само четири минути по-късно воденият от треньора Аврам Грант отбор увеличи преднината си, след като Мубара Уакасо реализира за 2:0, след като получи от Кристиан Атсу в добавеното време на първата част.

Гневните привърженици на Екваториална Гвинея обстрелваха съдиите и футболистите на Гана с различни предмети при прибирането им в съблекалнята.

След почивката Гана продължи да контролира двубоя и поведе с 3:0 в 75-ата минута, когато Андре Аю вкара третия си гол от началото на турнира, след извеждащо подаване от ляво по атаката.

Мачът за титлата в турнира за Купата на Африка е на 8-и февруари.