Отборът на АПОЕЛ постигна пълен обрат срещу Астана в първия си мач от Група В на Лига Европа. За домакините пълни 90 минути игра българският бранител Живко Миланов, който се открои с чудесни изяви.

Срещата със сигурност имаше своята емоционална страна за десния бек, на когото път във футбола му даде настоящият наставник казахстанците Станимир Стоилов.

Астана поведе след гол в продължението на първата част на Неманя Максимович. През вторите 45 минути попадения Винисиус и Игор де Камаго донесоха първите три точки за АПОЕЛ.

АПОЕЛ бе по-активният състав през първото полувреме, като създаде няколко добри положения, но не съумя да реализира нито едно. За сметка на това Астана показа значителна ефективност и не пропусна да реализира при първата си по-сериозна атака. След инкасираното попадение домакините вдигнаха още повече оборотите през вторите 45 минути, когато принудиха своя опонент на два пъти да запоне от центъра.

Първата по-интересна ситуация в мача се състоя в 4-ата минута, когато Яниотас излезе на отлична позиция, стреля, но стражът на Астана Ерик излезе и блокира удара му.

В 13-ата минута на срещата Яниотас изпълни фаул. Крилото опита директен обстрел, но ударът му излезе в аут. Четири минути след това отново Яниотас се оказа в центъра на ново опасно положение в полза на кипърския състав. Той отправи хубав изстрел, но Ненад Ерик се намеси вещо и отрази. Рефлексът на стража на казахстанския тим бе изпитан отново само минута след това, но Ерик отново се справи умело с изпитанието.

Играчите на АПОЕЛ направиха нова добра атака в края на полувремето. В 42-ата минута пространство се разкри пред Яниотас, който стреля, но над вратата.

В продължението на първата част тимът, воден от Станимир Стоилов поведе При центриране от фаул отляво от сериозна дистанция, топката бе пратена в наказателното поле. Настъпи известна суматоха в отбраната на АПОЕЛ, в резултат на което топката попадна в Неманя Максимович, който се намираше в зоната пред дъгата на наказателното поле и със силен удар, насочен в долния ляв ъгъл на Бой Ватерман откри за 1:0.

В 69-ата минута АПОЕЛ стигна до добро положение, но Ненад Ерик спаси. Няколко минути по-късно, в 74-ата минута, домакините стигнаха до изравнително попадение. След центриране в наказателното поле, Винисиус успя да се справи с опеката на трима бранители и да нанесе удар за 1:1.

Българският бранител на АПОЕЛ Живко Миланов имаше проблем в 80-ата минута, което наложи намесата на лекарския екип на тима. След нея стана ясно, че десният бек ще може да продължи игра.

Натискът на домакините продължи, а в 86-ата минута Винисиус се оказа в центъра на нова опасна атака, но Ненад Ерик отново отрази. Само минута по-късно, при следващата атака на кипърския тим, феновете на домакините ликуваха. Роберто Лаго с прецизен пас насочи топката към Игор де Камаго, който с точен удар оформи крайното 2:1.

Същевременно в другия мач от същата група Олимпиакос победи с 1:0 Йънг Бойс. Единственият гол в срещата бе дело на Естебан Камбиасо, който бе точен в 42-ата минута.

В класирането на Група В АПОЕЛ и Олимпиакос имат равен точков актив – 3, като Живко Миланов и компания са лидер заради по-добра голова разлика. Йънг Бойс и Астана са съответно трети и четвърти без точка.