Аякс намери най-добрия мехлем за раните си, причинени от драматичното отпадане в Шампионската лига през седмицата. Грандът от Амстердам попиля Утрехт с 4:1 в последното си домакинство за сезона и на практика само една от най-големите изненади във футбола може да им отнеме титлата на Холандия в последния кръг. 

"Червено-белите" събраха 83 точки на върха на класирането на Ередвизи и са с три повече пред преследвача ПСВ Айндховен, който загуби от АЗ Алкмаар в предпоследния кръг. И тъй като в Холандия при равен брой точки се гледа головата разлика, в последния кръг "филипсите" трябва да наваксат изоставане от 15 гола разлика, за да са шампиони и да се надяват, че Аякс ще падне от изпадащия Де Граафшап. 

Така че ако този почти граничещ с фантастиката сценарий не се случи, момчетата на Ерик Тен Хаг ще ликуват с титлата. И все пак ще трябва да подходят с концентрация в един последен мач тази сряда, но вече почти всичко изглежда ясно. 

Утрехт по принцип винаги е бил от най-неудобните съперници за гранда от Амстердам и го доказа веднага след първия съдийски сигнал на "Йохан Кройф Арена". Само секунди след началото Отман Бусаид откри за гостите и хвърли в смут трибуните. 

Но изравняването дойде бързо. Още в 14-та минута Дони ван де Беек пусна страхотен пас пред границата на вратарското поле и за лисица като Клаас-Ян Хунтелаар остана по-лесната задача да прониже мрежата от тази позиция за 1:1. 

Пълният обрат дойде още преди почивката. В продължението на първата част Душан Тадич засече едно центриране на далечната греда и го пусна на границата на вратарското поле за Дони ван де Беек и той с глава разстреля вратаря за 2:1. 

Този резултат се задържа до заключителните моменти на мача. Четвърт час преди края Клаас-Ян Хунтелаар центрира перфектно и качи топката на главата на Душан Тадич и той направи 3:1. Така сложи край на интригата в този двубой. Пет минути след това Тадич оформи и погрома в мача, след като беше точен от дузпа за крайното 4:1. 

Така след като ПСВ Айндховен загуби гостуването си на АЗ Алкмаар, само най-невероятната развръзка може да лиши Аякс от титлата в последния кръг. Той ще е в сряда вечерта и в него грандът от Амстердам трябва да вземе само точка от изпадащия Де Граафшап, за да не може и на теория да бъде задминат.