Аякс и Ювентус изнесоха страхотен мач, който със сигурност е задоволил вкуса и на най-претенциозните футболни ценители. Двата тима направиха страхотно зрелище в първия четвъртфинал от Шампионската лига, но не успяха да се победят и мачът на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам завърши 1:1. 

Кой, ако не Кристиано Роналдо, да се разпише и да даде преднина на "старата госпожа" точно преди почивката с последния удар през първото полувреме. Но с първия след подновяването на играта или по-точно 31 секунди след началото на втората част Давид Нерес изравни и така остави развръзката абсолютно отворена. 

Все пак "бианконерите" са с леко предимство заради гола на чужд терен и ще се класират за полуфиналите дори при нулево равенство на свой терен в ответния сблъсък след шест дни. Но Аякс за кой ли път доказа, че е отбор, който няма как да бъде подценяван и ако Роналдо и компания го сторят в Торино, със сигурност ще имат огромни главоболия. 

Мачът започна без излишно проучване, а с активна игра, предимно от страна на домакините. Макар че първият удар беше на Федерико Бернардески, но беше твърде далеч от вратата. Постепенно обаче домакините овладяха инициативата и започнаха да обстрелват вратата на съперника. 

Хаким Зиех отправи три много опасни удара в рамките само на около десетина минути, но те или прелетяха на сантиметри от гредата, или попаднаха в прегръдките на вратаря Войчех Шчесни. Най-близо до попадението мароканецът беше в 18-та минута. 

Тогава Душан Тадич демонстрира страхотна класа, навърза двама защитници и в крайна сметка топката стигна до Зиех пред наказателното поле. Той отправи страхотен фалцов удар, а топката се забиваше под гредата, но полският страж се намеси великолепно и изби. 

В 25-та минута отново Тадич организира прекрасна възможност и намери около точката на дузпата връхлитащия Дони ван де Беек. Неговият удар беше много мощен, но няколко сантиметра не стигнаха топката да намери очертанията на вратата. Ако това се беше случило, голът беше неизбежен. 

Едва около 30-та минута гостите се посъбудиха. И най-вече това важи за звездата им Кристиано Роналдо. Тогава португалецът отправи първия си удар в мача, след като получи една топка от корнер пред вратарското поле, но прати топката далеч, далеч от вратата. 

След това пак Зиех обстрелва неточно вратата на "старата госпожа", преди да се стигне до финалните минути на полувремето, които бяха за италианците. Първо в 37-та минута Федерико Бернардески пропусна най-чистото положение за тях до момента, след като получи една топка от Роналдо в наказателното поле, обърна се и стреля, но топката мина агонизиращо близо до страничната греда. 

Така се стигна до последната минута на полувремето. Тогава холандците наивно загубиха една топка в центъра и позволиха на Роналдо да направи двойно подаване с Жоао Кансело, който на свой ред му центрира за глава във вратарското поле и той с летящ плонж връхлетя и щеше да скъса мрежата - 1:0. Веднага след това прозвуча и последният съдийски сигнал за полувремето. 

Но още с началото на втората част Аякс отвърна на удара. Само 31 секунди след подновяването на играта резултатът беше изравнен. Тогава Кансело сбърка в центъра и позволи на Давид Нерес да нахлуе до наказателното поле, от там бразилецът отправи страхотен фалцов удар, който избяга от обсега на Шчесни и топката се оплете в мрежата му за 1:1. 

Това върна увереността на домакините и те натикаха съперника си в половината му през цялото второ полувреме. Николас Талиафико и Давид Нерес обстрелваха опасно Шчесни в следващите минути, а бразилецът дори и вкара втори гол в 51-та минута, но той не беше зачетен заради 3-метрова негова засада. 

В 53-та минута Кристиано Роналдо тръгна да проси дузпа от съдията, твърдейки, че Федерико Бернардески е бил задържан от противник в наказателното поле при едно центриране. Реферът обаче се консултира с помощниците си от стаята с ВАР и се изсмя на претенциите на португалеца. 

Този епизод не повлия по никакъв начин на играта на Аякс, който продължи да лети по терена и да притиска съперника. Йоел Фелтман имаше два страхотни шанса от чисти позиции, но стреля твърде слабо и двата пъти, като дори не затрудни Шчесни, а едва ли не беше задължен да вкара. 

Хаким Зиех и Давид Нерес стреляха, Душан Тадич твореше красота след красота с подаванията си на терена, но Шчесни така и не капитулира в тези минути. "Бианконерите" се бяха прибрали в кръгова отбрана до 72-73-та минута на двубоя, но успяха да отблъснат противника и полека-лека да поизравнят играта. 

Постепенно домакините загубиха тази свежест и атаките им вече не бяха толкова свирепи. И те все пак имаха страхотен шанс да направят пълен обрат в 83-та минута, когато Душан Тадич намери дебютанта Юрген Екеленкамп в наказателното поле, той преодоля защитник, но ударът му беше избит от Шчесни за кой ли път. 

Две минути след това дойде и най-чистото положение за "старата госпожа" след почивката. Тогава Дъглас Коста нахлу на скорост със свежите си сили, преодоля трима защитници и се озова сам срещу вратаря, но по диагонал на вратата. Изстрелът му беше добре насочен, но се отклони от дясната греда и резултатът остана непроменен. 

В последните минути домакините свършиха горивото и това направи атаките на гостите вече по-опасни и те тръгнаха да търсят победата, за да предрешат реванша. Но времето беше твърде малко и повече попадения не паднаха, което остави развръзката за ответния сблъсък абсолютно отворена. Е, все пак Юве е с едни гърди напред заради гола на чужд терен, но с такъв опасен съперник нищо не се знае. 

Ето и избраниците на двамата наставници: 

Аякс: Андре Онана, Йоел Фелтман, Матайс де Лихт, Дони ван де Беек, Давид Нерес, Душан Тадич, Дейли Блинд, Ласе Шьоне, Френки де Йонг, Хаким Зиех, Николас Талиафико;

Резерви: Бруно Варела, Расмус Кристенсен, Дейли Скингравен, Клаас-Ян Хунтелаар, Лисандро Магалан, Каспер Долберг, Юрген Екеленкамп;

Ювентус: Войчех Шчесни, Миралем Пянич, Кристиано Роналдо, Алекс Сандро, Блес Матюиди, Марио Манджукич, Леонардо Бонучи, Жоао Кансело, Даниеле Ругани, Родриго Бентанкур, Федерико Бернардески;

Резерви: Матиа Перин, Матиа де Шилио, Сами Кедира, Пауло Дибала, Дъглас Коста, Мойс Кийн, Леонардо Спинацола. 

--------------------------------------------------

МАЧЪТ МИНУТА ПО МИНУТА:

88' - Нов шанс за Юве, като след едно центриране на Дъглас Коста Онана за малко да не се намеси подобаващо, но в крайна сметка улови топката. 

85' - Най-чистото положение за Юве след почивката! Дъглас Коста нахлу на скорост и преодоля трима защитници, след което си извоюва позиция за стрелба от около 18-19 метра по диагонал срещу вратата, но изстрелът му срещна дясната греда на Онана. 

83' - Страхотен шанс за Аякс! Влезлият като резерва Юрген Екеленкамп получи страхотна топка от Душан Тадич пред наказателното поле, той влезе навътре и си извоюва позиция, но ударът му беше отразен от Шчесни. 

75' - Юве успя да отблъсне мощния натиск на Аякс и изравни играта. Това секна интересните ситуации пред вратата на Шчесни. На свой ред пред Онана пък няма също сериозни голови опасности, но така е цяло второ полувреме. 

67' - Мощна преса на Аякс, Ювентус буквално е натикан в наказателното си поле и е принуден да се отбранява кръгово. Играчите на домакините налитат отвсякъде, но опитният съперник устоява на натиска, макар Шчесни да е подложен на обстрел. 

65' - Нов удар на Фелтман след поредна страхотна бърза атака на отбора на Аякс, но Шчесни пак спаси. 

64' - Удар с глава на Йоел Фелтман след центриране от корнер. И макар топката да попадна в очертанията на вратата, беше твърде слаба, за да затрудни Шчесни и той улови без особени проблеми. 

53' - Кристиано Роналдо отривисто размаха ръце, просейки дузпа при едно опасно центриране в наказателното поле на Аякс. Той претендираше за задържане на Родриго Бентанкур от противник. Реферът се посъветва с ВАР и се изсмя на претенциите му. 

51' - Давид Нерес вкара топката в мрежата за втори път, но попадението не беше зачетено заради засада на бразилеца. Такава имаше и беше над 3-метрова. 

49' - Опасен удар на Николас Талиафико след хубава бърза атака, но топката профуча до лявата греда на Шчесни. 

46' - Страхотен старт на второто полувреме! Аякс прави резултата 1:1! Жоао Кансело, който асистира за гола на Ювентус, сега сбърка в средата на терена. Това позволи на Давид Нерес да напредне на скорост и да се освободи пред наказателното поле, откъдето прати страхотен фалцов удар и направи Шчесни безпомощен!

46' - Начало на втората част!

45+1' - Край на първата част на мача. Аякс - Ювентус 0:1!

45' - Гол за Ювентус! Кристиано Роналдо бележи за 1:0! Португалецът направи страхотно двойно подаване с Жоао Кансело, който му центрира и той с плонж връхлетя върху топката, за да отправи разстрелващ удар с глава, не оставил никакви шансове на Андре Онана. 

40' - Първи жълт картон в мача, получи го Николас Талиафико от състава на Аякс. Аржентинецът пропуска реванша другата седмица заради натрупани официални предупреждения. 

37' - Най-чистата възможност в мача и тя е за Юве! Роналдо свали една топка за Бернардески пред вратарското поле, той се обърна и стреля светкавично, но топката мина на сантиметри от лявата греда на Онана. 

35' - Поредна бърза контра, светкавична дори, за Аякс, която завърши с пас от Тадич за Зиех пред наказателното поле, но ударът на мароканеца прелетя твърде, твърде далеч от целта. 

30' - Първа изява в мача на Роналдо. След центриране от корнер топката стигна до португалеца малко пред вратарското поле, но ударът му от воле мина на 3-4 метра встрани от вратата и на практика не беше опасен за вратаря. 

25' - Поредна страхотна атака на Аякс! За пореден път Тадич се освободи и намери Дони ван де Беек около точката на дузпата. Ударът му обаче мина агонизиращо близо до сглобката на вратата, но от външната ѝ страна. 

18' - Божествена атака на Аякс! Душан Тадич навърза трима защитници с техника на малко разстояние и намери Зиех пред наказателното поле. Той отправи страхотен удар и топката се забиваше точно под гредата, но Шчесни с прекрасен плонж изби. 

12' - Продължава по-активната игра на Аякс. Хаким Зиех отправи и първия точен удар в очертанията на една от двете врати, но изпълнението му беше от дистанция и не затрудни Шчесни, въпреки че имаше доста сила в него. 

6' - Първи опасен удар и от Аякс. Отправи го Хаким Зиех от границата на наказателното поле, но топката профуча на сантиметри от дясната греда на Шчесни. 

2' - Първият удар в мача е на сметката на Юве. Отправи го Федерико Бернардески, който стреля от границата на наказателното поле, но топката прелетя над вратата. 

1' - Начало на битката на "Йохан Кройф Арена"