„Изключително съм радостен от този успех! Представихме достойно българското треньорство и българската треньорска школа и ще се радвам, ако този наш успех отвори пътя на български футболисти и треньори в Казахстан”, заяви специално за Гонг Станимир Стоилов, който днес донесе историческа първа шампионска титла на Астана в Казастан.

„Най-голямата трудност пред мен бе да пречупя отбора. Когато дойдохме, той разполагаше с добри индивидуалисти, но липсваше колективното. Опитахме се да вкараме дисциплина и организация в играта и резултатите показват, че сме успели до някаква степен. На няколко пъти се наложи да вземаме по-тежки и строги решения, само и само в отбора да има дисциплина. На тази база успяхме да направим един отбор, който играе най-добре в Казахстан. Успяхме да спечелим всички дербита в първенството и го направихме много убедително”, добави бившият наставник на Левски, Литекс, Ботев и националния отбор на България.

„Когато отидох в началото, бях малко притеснен от точковата разлика с Кайсар (б.р – 8 точки). Но когато започнаха европейските мачове забелязах, че моите футболисти искат да се развиват и да играят като европейски отбор. Тогава вече бях малко по-обнадежден. Заслужават уважение, че разбраха, че отборът е над всичко. Поставиха своите индивидуални качества в полза на отбора, заработихме като голям колектив и в крайна сметка това ни донесе успеха”, доволен бе Мъри.

„Искам да благодаря на екипа си, който дойде с мен от България. Още веднъж показахме, че българските треньори можем и знаем да работим, да градим отбор и да печелим. Естествено искам да благодаря и на екипа, който заварихме в клуба. Той ни помогна изключително много”, сподели още Стоилов.

„Имаме да празнуваме цяла седмица и междувременно да изиграем два мача. Така, че ще имаме време да празнуваме. Предполагам, че тази вечер клубът ще организира събиране за всички”, каза още специалистът.

„Още от утре трябва да започнем да мислим за новия сезон. През лятото, ако всичко е наред, ни предстои участие в квалификациите за Шампионска лига. В тези шест месеца трябва да подходим много умно – да намерим двама или трима футболисти, които да вдигнат класата на отбора. Аз не съм привърженик на голямото текучество на играчи. Искам с всеки изминал ден до началото на квалификациите за Шампионска лига отборът да се развива”, завърши Станимир Стоилов.