Каквито отбори има от Москва в руския футболен елит – в рамките на два дни ще бъдат представени на вашето телевизионно внимание.

Общо четири са столичните тимове в Премиер лигата на Русия – четири ще бъдат и мачовете, които Mtel Sport ще предложи в рамките на има-няма 24 часа. Всичките от идващия 11 кригъ на първенството. Стартът е за градското дерби Динамо – ЦСКА. Вече няколко пъти стана на въпрос за трудното ре-аклиматизиране на динамовци обратно във висшия клубен футбол, след изгнанието във втората дивизия. То явно продължава, последната победа в Премиер лигата бе в началото на август. Динамо продължава да обитава граничната зона – тази, която в края ще раздели оставащите и тези, които ще изпаднат или ще играят допълнителни мачове за оцеляване. От друга страна гостите от ЦСКА са в сравнително добра мини-серия от две поредни победи, които ги качиха до четвърта позиция. Но със сигурност Виктор Гончаренко ще иска катеренето да продължи. Най-малкото – свикването при славния му престой в БАТЕ Борисов значеше единствено и само място на върха. Да, тук в Русия е далеч по-трудно и сложно това да бъде постоянно практика, но е видно, че армейците имат потенциал за поне малко по-високо място. Двубоят започва от 16.30 на „Арена Химки“ – това вероятно ще бъде и един от последните мачове там. Новото бижу – на мястото на стария стадион „Динамо“ – реконструирания  „ВТБ Арена“ трябва да бъде открит на 22 октомври и най-сетне от близо десетилетие динамовци отново да си бъдат в собствения дом. Дали пък това не е заветния момент за тръгване нагоре? Или пък евентуална победа над ЦСКА в дербито? Ще разберем в ефира на MTel Sport 1.

Спартак Москва - Локомотив Москва

източник: Gulliver/GettyImages

От 19.00 в същия ефир е домакинството на шампиона Спартак Москва на Анжи. След нещата, които казахме за Динамо, какво трябва да кажем за Спартак, който се намира на далеч не-шампионското 8-о място във временното класиране. Е, добре – идва глътката въздух – посрещането на последния Анжи. Шанс за спартаковци да прескочат 2-3 места нагоре. Всичко друго вече наистина ще се приеме драматично, може да има и сътресения в клуба. По волята на жребия Спартак има два поредни мача у дома – този и следващия уикенд срещу Урал. Задължителни победи, шест точки, пооправяне на головата разлика и малко по-различно шампионско лице. Най-вероятно това е директивата и всякакво излизане от плана ще донесе негативи.

В неделя е ред и на четвъртия московски тим. От 16.30 Локомотив гостува на Ростов. Тук вече става дума за два тима, които въпреки слабите си игри в последните 2-3 кръга все още са на завидни позиции. Ростов са пети, столичани – трети. А допреди няколко седмици и двата отбора бяха в тройката. Да приемем, че не всичко е загубено, въпреки, че за един от двата тима лошата серия ще продължи. Равенството пък ще удължи агонията и за двата. Мачът е също така в ефира на MTel Sport1, както и последния за този уикенд. В неделя от 19.00 ФК Краснодар посреща лидера Зенит. Ако все още този мач не ви звучи достатъчно интригуващо – Краснодар са втори. Ако пък вземат, че бият – могат да станат първи с равен брой точки със Зенит. Интрига, та дрънка! Домакините са в чудесна серия, Зенит с леки колебания два кръга, но също без поражение дълго време.

Ивелин Попов със Суперкупата на Русия

източник: facebook.com/Ivelin-Popov

Чудесен завършек на руския футболен уикенд. Какво да се прави – такава е ситуацията. Четирите московски тима ще трябва само да подгреят за заключителното шоу. При все това – Москва ще бъде в центъра на вниманието.