Металист Харков ще обжалва пред Спортния Арбитражен съд в Лозана днешното решение на УЕФА да извади украинския тим от европейските клубни турнири през този сезон.

Вицепрезидентът на отбора Константин Пивоваров заяви за сайта на тима: "Ние съжаляваме, че ни беше наложена тази санкция и не сме съгласни с нея. Поради тази причина смятаме днес да обжалваме решението на УЕФА пред съда в Лозана. Освен това, ние се обърнахме към Върховния съд на Швейцария. Искам да отбележа, че мачът, за който става въпрос, се игра през 2008 година, когато клубът бе с други собственици. Нашият отбор, нашите фенове, заслужават да участват в най-силния турнир в Европа. Искам да уверя феновете, че ние ще се борим до последно за доброто на клуба".

Специалната комисия на УЕФА, в която влизат петима членове на Изпълкома на централата, взе по-рано днес решение гръцкият ПАОК да замени Металист Харков в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига срещу тима на Шалке 04.

Украинският тим бе изваден от тазгодишното издание на Шампионската лига след приключването на дисциплинарната процедура срещу клуба от страна на УЕФА. Апелативната комисия на централата разгледа внимателно документите по случая и реши да дисквалифицира украинците от турнирите на УЕФА за сезон 2013/2014 година. Клубът на Металист, който завърши на второ място в украинското първенство, бе обвинен в манипулирането на резултата в двубой срещу Карпати, завършил при разгромното 4:0 и игран на 19 април 2008 година.

Украинският отбор трябваше да премери сили с Шалке 04 в плейофите за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. ПАОК, в крайна сметка, ще играе с "кралско-сините" в плейофите, а по този начин Макаби Тел Авив се класира директно за групите на Лига Европа. Самият гръцки тим, който бе елиминиран от украинците в третия предварителен кръг на Шампионската лига, ще гостува първо в Германия на Шалке 04 на 21 август. ПАОК трябваше да мери сили с Макаби за място в групите на втория по сила европейски клубен турнир, но отборът от Тел Авив влиза направо в груповата фаза на Лига Европа.

Решението на УЕФА е окончателно, но Металист се възползва от възможността да го обжалва пред Арбитражния спортен съд в Лозана. /БГНЕС