Кристиано Роналдо е фаворитът на бившия селекционер на България Лотар Матеус за спечелването на Златната топка тази година. Както винаги през декември се разгарят споровете около номинациите и редица имена дават своите предположения за победителя. 

Но според световния шампион от 1990 г., тази година португалецът просто няма конкуренция. Въпреки че родината му стана световен шампион за първи път от 24 години, а сред номинираните е и сънародникът му Мануел Нойер, но Матеус не вярва, че вратарят има каквито и да било шансове. 

"Личното ми притеснение е, че Роналдо ще вземе Златната топка. Неговите голови постижения са просто невероятни. Нормално би било Световното първенство да заглуши всички останали събития през годината."

"Но Роналдо е в акава форма, че просто няма как да не спечели. Той ни показва всяка седмица качествата си и ни изумява с тях. За мен той е истинският фаворит да спечели отличието."

"Меси е явно аутсайдерът в това подреждане. Той е изключителен играч, но беше преследван от контузии и не можа да разкрие пълния си потенциал. Мисля също така, че представянето му на Световното първенство не беше най-доброто възможно."

"Колкото до третия претендент - Мануел Нойер - той е един страхотен футболист. За него би трябвало да е истинска чест само да е номиниран за отличието. Той може да се каже, че изобрети нов стил в пазенето на вратата."

"Мануел е направо 11-ият полеви играч на тима, не просто вратар. Нещо като либеро може да бъде определен. И това се видя от всички на Световното първенство, където показа качествата си в пълна степен. Той имаше огромна роля в спечелването на световната титла от Германия", сподели мнението си Матеус.