Плановете на Дейвид Бекъм да построи чисто нов футболен стадион в югозападната част на Маями срещнаха голяма правна пречка, тъй като градската община е отстъпила въпросният парцел на окръг Маями-Дейд преди повече от 20 години с условието да бъде използван само за пристанищни цели. Новината бе потвърдена лично от кмета на града Томас Регаладо.

„Клаузата е много специфична и много ясно от легална гледна точка. Тя казва, че ако площите не се използват за пристанищни цели, те ще се върнат на града“, обясни той.

Регаладо обясни, че няма никакво намерение да доведе нещата до съда, но иска жителите на Маями сами да решат, ако се наложи и чрез нарочен референдум, дали искат нов стадион до пристанището или не.

Дебатът за югозападните части на пристанището се повдигна през последните години, защото тъкмо там Бекъм иска да построи стадион за своя новосформиран отбор от Мейджър Лийг Сокър. От окръг Маями-Дейд нямат нищо против, тъй като по думите на техния говорител тази част от пристанището не може да се използва от товарни кораби или лайнери, тъй като е твърде плитка. Според бившия английски национал един нов стадион ще помогне много за развитието на окръга, защото би бил доста добра реклама.

Все още Бекъм и неговите бизнес парнтньори не са представили своя план за визията на съоръжението, но и кметът на Маями-Дейд не изглежда много позитивно настроен към проекта. „Те трябва да ме убедят, че това е най-доброто нещо както за пристанището, така и за жителите на окръга“, обясни Карлос Хименес.