Авторитетният вестник "Ню Йорк Таймс" публикува любопитна статия, която демонстрира как популярните футболни видео игри като FIFA, създадени да пресъздават спортната реалност, всъщност промениха в положителна насока играта чрез своето влияние върху футболистите и на специалистите в клубовете.

Прочетете интересната статия:

Преди първите си няколко мача като тийнейджър за Арсенал, Алекс Иуоби разглеждаше имената на съперниковия отбор, за да идентифицира своя пряк съперник.

В повечето случаи той шеше да се срешне с играч, когото никога не е срещал. Неговият мениджър Арсен Венгер и треньорският щаб на Арсенал предлагат съвети, но в името на опита Иуоби ще се обърне към друг доверен източник.

"Ще видя неговото име", казва той. "И после ще опитам да си спомня колко добър е във FIFA."

За милиони футболни фенове из целия свят, видео игрите - основно рекордно продаваната серия FIFA на Electronic Arts, но и съперниковите серии Pro Evolution Soccer и по-умствената Football Manager, действат като изходен наркотик към футбола и по-късно, друг начин за задоволяване на утвърдената зависимост.

Само различните версии на FIFA са продали над 150 милиона копия в света, според Forbes. Според някои изследвания, това е най-успешната спортна видео игра в историята, дори без последната си версия, FIFA 17. Pro Evolution Soccer има повече от 80 милиона копия в обръщение докато сериите Football Manager са сред най-добре продаваните за PC.

Самите футболисти са едно от най-ревностните поклонници и на трите. Андреа Пирло обяви, че "след колелото, Плейстейшънът е най-доброто изобретение в историята." Златан Ибрахимович пише в своята автобиография, че "може да прекара 10 часа без прекъсване", играейки футболни видео игри рано в своята кариера. Джон Тери използваше Pro Evolution Soccer за общи събирания на своите съотборници в Челси в навечерието на всеки сезон.

Виктор Васкес, бивш съотборник на Лионел Меси в школата на Барселона, си спомня как Меси "играе три часа без прекъсване" по време на маратонски турнири. Съотборникът на Меси в Барселона Жерар Пике, друг член на прочутата школа Ла Масия, казва, че все още играе FIFA "докато пътува, в хотела, с отбора."

А 2 години преди Манчестър Юнайтед да го направи най-скъпия футболист в света, френският халф Пол Погба бе забелязан да играе Football Manager по време на Мондиал 2014. Той бе мениджър на Челси и бе привлякъл себе си.

ВИЖ: Най-смешните бъгове в новата FIFA

Като повечето от своето поколение, 20-годишният Иуоби от Арсенал е израснал с видео игрите. Той е играл и футбол, разбира се, както като част от спортното му образование с младежжки отбор близо до дома на семейството му и после, от 9-годишна възраст, в академията на "топчиите", както и като част от неформална форма, технически, интензивни мачове на терен за 5 на 5 в квартал в Източен Лондон, където е израснал.

И двете подсказват за играча, в които Иуоби ще се превърне. Ако треньорите в академията полират неговия талант, втълпяват дисциплина и отдаденост, той допринася със своя контрол отблизо, играейки в 5 на 5 "клетките", където всяка грешка се наказва от "по-големите момчета".

Неговият вкус за видео игри обаче също играе роля. Както и при Пирло и Неста, любимият отбор на Иуоби на FIFA по правило е Барселона, благодарение на Роналдиньо, бразилският плеймейкър с живо въображение и палава усмивка. "Той имаше всички тези трикове, неща, които не би пробвал дори в нормалния живот", споделя Иуоби.

Той имал специален поглед и върху Ейдън МакГийди, универсално, но не толкова впечатляващо ирландско крило. "Той имаше един финт, който правех в градината и практикувах", разказва Иуоби.

Същото е и с Роналдиньо. Иуоби прекарва часове, опитвайки да вдъхне живот на триковете, които неговият идол прави само във виртуалната реалност. Усъвършенствайки ги му помага в клетката, а в последствие и в кариерата му.

Как би изглеждал Юсейн Болт във FIFA 17

Футболните видео игри прекараха голяма част от последните 20 години в надпревара за автентичност. FIFA и Pro Evolution Soccer изучават движението на играчите, за да направят техните симулации възможно най-истински; Майлс Джейкъбсън, създателят на Football Manager, изпрати ранни копия на своята игра на 1500 играчи за бета-тестване, докато "достъпът, който ни е даден до клубовете" означава, че той и неговият екип могат бързо да включат нови разработки.

Реакциите спрямо тях сред професионалистите значат, че имат успех. Нападателят на Челси Миши Батшуай се оплака в Туитър миналия месец на разработчиците на FIFA 17, тъй като статистиките му за пасове не бяха достатъчно високи, докато Джейкъбсън споделя, че постоянно трябва да се справя с играчи или техните агенти, които искат оценките им да бъдат увеличени само малко. Игрите, смятат те, пресъздават реалния спорт.

Според Иуоби обаче те правят повече от това: Те не са само пресъздават играта, но и ѝ влияят. Иуоби не е първият футболист, който вярва, че това, което прави на терена е повлияно от това, което е правил на екрана.

Алекс Иуоби във FIFA 17

Ибрахимович казва, че "често виждам решения в игрите, които след това пресъздавам в истинския футбол" като млад играч. Защитникът на Байерн Мюнхен и Германия Матс Хумелс смята, че "може би някои хора използват това, което научават във FIFA, когато самите те са на терена."

Оценката на Венгер преди няколко години, че Меси е "Плейстейшън футболист" бе изказана по-скоро като обяснение, отколкото като обида. Меси прави неща, които изглеждат като от пикселизирания екран, защото донякъде, така е научен да вижда играта. Точно като Иуоби, неговата концепция затова какво е възможно и какво не, е вдъхновена от фантазията.

Влиянието на видео игрите обаче не спира дотук. В своята биография Пирло предполага, че миропомазаната визия за футбола на Пеп Гуардиола идва от компютрите: неговото "внимателно програмиране на играчите" е чист "Плейстейшън", пише Пирло.

Може би най-огромното влияние обаче е извън терена. "Статистиката е в основата на всичко, което правим", споделя Дънкан Алекзандър, шефът на британската компания за осигуряване на данни Опта. "Тя е зад всичко, от това да вземеш Uber до това да пазаруваш онлайн. С нарастващо влияние, футболът не е изключение."

Повечето елитни отбори в днешно време назначават анализатори на данни, които осигуряват куп показатели, които треньорите да анализират, много от които са базирани на първоначалните данни от Опта. Бавно и потайно тяхната работа става все по-изискана и все по-важна за клубовете, които те съветват.

Изгряването на анализаторите - огромна промяна за консервативен спорт като футбола, може би се дължи на успеха на Football Manager. Както Алекзандър наблюдава, много от хората, работещи за клубовете или за външни съветници, израснаха "през 1990-те, когато Football Manager ставаше популярен." Дори и да не са го играли, те поне са били запознати с езика на играта.

"Хронологията между популярността на играта и използването на числата във футбола е много сходна."

Джейкъбсън е станал свидетел на това от първа ръка. "Има хора, работещи за отбори от Шампионската лига, които започнаха, работейки като скаути и събиращи данни за нас", споделя той. Няколко мениджъри редовно се свързват с тях, за да научат оценката на разработчиците за евентуалните трансферни цели.

Миналата година, ProZone, анализаторска компания, стартира скаутска програма, наречена Recruiter, комбинирайки своите собствени ценни находки на данни и тези на Football Manager, за да направят връзката. Други скаутски софтуерни програми, включително Scout 7 и InStat, осигуряват много по-"усъвършенстван" анализ от Football Manager, според Алекзандър, но техният формат лесно би бил разпознат от всеки, който е играл играта.

"Преди 15 години никой не използваше статистически данни", казва Джейкъбсън. "Невероятно е колко разпространено стана това. Бих искал да мисля, че и ние изиграхме роля затова."

Както разработчиците на FIFA и Pro Evolution Soccer направиха, Джейкъбсън и неговия Football Manager екип искаха да пресъздаят реалността. Вместо това те успяха да я променят.

От FIFA 07 до FIFA 17: Как се промениха топ 5 на най-добрите футболисти в света