Парагвайски съдия наложи наказание домашен арест за Николас Леос, бивш президент на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ).

Както е известно, той беше отстранен от Международната футболна федерация (ФИФА) по подозрения за участие в корупция и престъпна група за пране на пари.

86-годишният Леос, който беше начело на КОНМЕБОЛ от 1986-а до 2013-а година, постъпи в болница в Асунсион малко след избухването на скандала през миналата седмица.

Съдията Умберто Отазу посети Леос в болницата и прецени, че той може да бъде освободен и да изкача резултатите от разследването под домашен арест.

Леос е един от 14-е заподозрени в участие в корупционни схеми и е разследван от прокуратурата в САЩ заради съмнения във финансови манипулации, пране на пари и даване на подкупи на обща стойност 150 милиона долара при сключване на телевизионни, рекламни и маркетингови договори от името на ФИФА в периода след 1991 година. Седем висши служители на ФИФА бяха арестувани миналата сряда в Цюрих във връзка с този случай.