Някои хора биха направили всички, за да станат професионални футболисти. Грегори Акселрод измами европейския елит, за да играе в Шампионската лига, изпращайки фалшива автобиография.

На 10 години французинът е като всяко малко момче с мечта. Единственият проблем е, че той е ужасен във футбола. Собственият му баща го смятал, за толкова лош, че се срамувал и му забранил да играе.

След това младият Акселрод измами Норич, Борнемут и Суиндън, а по-късно опита същото и с ЦСКА с цел да играе в европейските клубни турнири, след като създаде фалшив уебсайт, в който твърди, че е изгряваща звезда.

Спомняйки си първите стъпки във футбола, роденият в Париж Акселрод разказва пред Sportsmail: “Играх първият си мач пред баща ми, когато бях на 10 години. За мен това беше като финал в Шампионската лига. Играхме срещу добър отбор и загубихме с 0:4. Когато бяхме в колата на път за вкъщи, баща ми ми каза: „Грег, толкова съм разстроен. Много си лош. Мързелив си. Вече не искам да те виждам на футболното игрище.“ Бях шокиран. Да бъда с приятелите си на терена беше най-хубавата част от седмицата ми“, разказва французинът.

Между 10 и 18-годишна възраст на Акселрдо му е забранено да играе футбол поради липса на талант. Младежът играе само в задния си двор, но не се отказва от мечтата си да играе професионален футбол – главно, защото иска да докаже на баща си, че греши.

Един ден в училище се заражда идеята Грег да създаде фалшив уебсайт, в който твърди, че е професионален футболист и играе за резервния тим на ПСЖ.

Той копира и поставя материали от L’Equipe, подменяйки дори името на звезда от ранга на Никола Анелка, слагайки неговото.

Новината не е пълна лъжа, защото Акселрод наистина играе за ПСЖ, но за петия отбор в дъното на френския футбол, което самият той описва като „най-лошото“ в родината му.

38-годишният французин казва: „Можете да бъдете Кристиано Роналдо в петия отбор, но никой няма да ви гледа, защото там играеха само посредствени играчи“.

По това време Грег се откъсва от заможното си семейство, защото е избрал футбола пред подходящо образование и кариера.

На 19 години французинът, чиято баба е наследила голямо състояние от 15-годишния си брак с носителя на Оскар Морис Шевалие, работи във верига за бързо хранене и живее в малък апартамент в Париж.

Като част от измамата Акселрод прави така, че се промъква на „Парк де Пренс“ и се снима с официалния екип на ПСЖ, за да направи свои „официални“ снимки. След това уебсайтът и автобиографията му са изпратени до някои от най-големите клубове в Англия. Но Челси, Манчестър Сити и Арсенал отказват да го пробват, но Суиндън му дава шанс през лятото на 2003 година. Това е един от двата теста на играча. „В първия ден от пробите бях толкова физически и тактически негоден, че се изгубих. В тренировъчния мач вратарят изпрати дълга топка, опитах се да я насоча, но тя ме удари в лицето. Всички се засмяха.“ Французинът не е викнат за втория ден от пробите, но все пак се промъква до нов тренировъчен мач на останалите играчи и то пред фенове. Независимо от таланта му, упоритостта на Акселрод е забелязана от мениджъра Анди Кинг, който му дава втори шанс. Но след това не му е предложен договор след първият му злощастен мач.

Финансовите проблеми на Борнемут в началото на 2000 година принудиха тима да вземе французина. Той тренира с „черешките“ в продължение на една седмица в предсезонната подготовка през 2007 година и дори вкарва в приятелски мач.

След това Суиндън все пак се връщат за него и го привличат. Французинът вкарва две попадения в подготовката, а след това изиграва още 21 мача за тима. След това новият мениджър на тима Пол Стърок отказва да го използва, въпреки желанието на феновете на Суиндън.

Малко след раздялата с отбора, Акселрод е уловен от камерите на „Скай Спортс“ да тренира с Норич, но лошото му представяне с резервите на „канарчетата“ водят до нов отказ.

Предложения към Грег има от Люксембург, но французинът ги отказва, защото отборите от тзи страна са твърде „малки“ за него.

Но правилната оферта за него почти идва през лятото на 2009 година, когато Акселрдо е поканен да тренира с ЦСКА, който току-що се е класирал за европейските клубни турнири. По това време треньор на столичани е Любослав Пенев.

Убедени, че е играч на ПСЖ, „червените“ му предлагат тригодишен договор с 15 000 паунда месечна заплата, но поредица от нещастия и най-вече феновете на ЦСКА, водят до разкриване на футболиста.

Акселрод си спомня: „Направих две тренировки и в неделя треньорът каза на моя агент, че иска да подпишем. Снимаха ме с фланелката на ЦСКА, подписах и публикуваха това на официалния сайт на клуба. Но феновете на ПСЖ ме унищожиха. За една нощ привърженик на ЦСКА се свърза с онлайн форум на парижани и попита за мен. Не всички фенове на ПСЖ ме познаваха. Казаха, че лъжа, след като са проверили уебсайта ми. Но част от него беше вярно, например видеото с екипа на Суиндън. Фенът на ЦСКА се свърза с почти всички журналисти в София и стана ясно, че клубът ще подпише с фалшив играч.“

Когато Акселрод слиза на закуска в понеделник сутрин, никой от ЦСКА не иска да го познава и е бил помолен да се върне във Франция.

След това футболистът прави опити да играе в Гърция, Кувейт и Канада, като Отвъд Океана има малък успех с Мисисауа Ийгълс.

В настоящето Акселрод има футболна кариера на пълен работен ден, но не тази, която е планирал. Французинът работи като агент на млади играчи, които се опитват да влязат в големите футболни академии. Но сега не използва тактиката, на която разчита в миналото.

38-годишният французин дори написа автобиографията си, в която подробно описва странното си пътешествие във футбола и дава съвети на младите футболисти как да влязат в играта.

Акселрод признава, че съжалява за някои аспекти от кратката си кариера, но настоява, че нито веднъж не е избягал от клуб в опит си да стане професионалист. „Никога не съм откраднал нито цент от отборите. Винаги съм плащал хотелите и полетите си. Клубовете загубиха малко време, но понякога се случва това“, споделя Акселрод.

История достойна за книга или филм.