Хърватската полиция издаде заповед за арест на бившия треньор на Динамо Загреб Зоран Мамич, след като той не се появи, за да започне да излежава близо петгодишна присъда в затвора за укриване на данъци и измами, съобщи АП.

Зоран Мамич и брат му Здравко, бивш изпълнителен директор на Динамо, са избягали в съседна Босна и като босненски граждани не подлежат на автоматична екстрадиция в Хърватия.

Братята Мамич бяха обвинени в присвояване на 18 милиона долара от продажбата на играчи на Динамо Загреб на чуждестранни клубове и за укриване на данъци на стойност 2 милиона долара.

През март Зоран Мамич бе осъден от Върховния съд на Хърватия на четири години и осем месеца затвор. Здравко Мамич, който беше осъден на шест години и шест месеца, избяга в Босна малко след като по-рано съдът постанови първоначалните присъди през 2018 година.

Братята Мамич бяха заподозрени в присвояване чрез фиктивни сделки, сключени по време на трансфери на няколко бивши играчи на Динамо в чуждестранни клубове, включително Лука Модрич в Тотнъм през 2008 г.

Полузащитникът на Реал Мадрид, носител на Златната топка за 2018 година, беше ключов свидетел по време на процеса, свидетелствайки за финансовите си сделки с Мамич.

И двамата братя отрекоха обвиненията.