В чисто футболен аспект сега спокойно можем да зададем този въпрос. Болшинството от европейските първенства приключиха, остана един голям мач в събота вечер, тук-там някои баражи, купи и толкоз. А в китайската Суперлига нещата тепърва се разгарят – юни и юли няма да има почивка, ще се играе.

Всъщност до съвсем скоро се задаваше идентичен въпрос: „Абе, какво стана с Карлос Тевес?“ Анонсираният като новата мега-звезда на тамошния шампионат аржентинец излезе от строя още в началото на април и се завърна едва миналия уикенд в мача на неговия Шанхай Шенхуа срещу Гуанджоу. Дали заради дългото му отсъствие или не, базирайки се най-вече на изключително скромния му принос до момента за тим с един-единствен гол, соченият за един от основните фаворити тим в момента е на незавидното 10-то място. 

Без победа близо месец, след десетина кръга изоставането от първия е драстичните 16 точки. Добре, дали не е дошло времето за нов старт? Тевес вече е на линия, Шанхай Шенхуа е притиснат до стената, а днес е сблъсък със съседите в класирането Тиендзин Тъда. Шанхайци са гости, а мача е с начало от 14.35 и ще го гледате пряко в ефира на Mtel Sport 2

Шанхай

източник: БГНЕС

А гледането си струва, предвид всички обстоятелства – ще надигне ли Густаво Пойет своите играчи или ще продължи с колебливите игри, които могат да доведат и до предсрочното му освобождаване от поста. Слуховете за евентуалното привличане на Джон Тери към Шенхуа засега не срещат никакво потвърждение, а да се чака като блян негово идване, едва ли трябва да заблуждава, че автоматично би изстреляло отбора нагоре в класирането. 

Домакините също така не могат да разчитат много от началото на сезона на голямата си звезда – Джон Оби Микел. Те са с две точки по-назад, също от дълго време не са усещали победата. Всъщност те имат едва две от старта на надпреварата. Време ли е някой да запише успех или равенството допълнително би утежнило състоянието на Тиендзин Тъда и Шанхай Шенхуа?

А иначе след като ще обръщаме отново глави на изток, към далечен Китай, ако щете дори при липсата на много тв-футбол този уикенд, то нека да се знае, че в събота ще има още едно пряко излъчване. Същият традиционен начален час – 14.35, отново в ефира на Mtel Sport 2.

Шандун Лунън и Тиендзин Цюендзиен по-трудно попадат в полезрението, освен ако не играят с някой от фаворитите. Ето сега брилянтен шанс това да бъде поправено, още повече, че със значително предните места във временното класиране, двата отбора го заслужават. 

Гостите, които привлякоха в последния момент преди началото бившата звезда на ЦСКА Жуниор Мораес, постигнаха две поредни победи, които ги качиха до 6-а позиция. Всъщност амбициите на Фабио Канаваро и неговия тим са още по-големи. Поне такива бяха заявени още с анонса около привличането на супер-звездите Алехандро Пато и Аксел Витсел. Те заразлика от споменатите Тевес и Оби Микел са играли във всеки един от мачовете от началото на сезона, Пато често вкарва. Трети пореден успех директно би ги наместил в подножието на върха, което вече е предпоставка и за още по-широко разрастване на апетита. 

Шандун Лунън също влиза в мача след победа. Тимът на Феликс Магат показва все по-резултатни игра напоследък, а четвъртото му място е гаранция, че там се работи правилно. По немски!

И така - де преговорим: време е отново на спокойствие да се насладим на случващото се в китайската Суперлига, да разберем какво евентуално сме пропуснали покрай няколкото седмици финални европейски шампионатни драми. Интересното тепърва предстои!