Българският специалист Димитър Димитров е на път да се затвърди като автор на почти невъзможни неща с казахстанския Иртиш. След като в условията на нечувана финансова криза и в конкуренцията на далеч по-платежоспособни отбори той успя да го класира за Лига Европа преди две години, сега е на път и да го спаси от изпадане. 

Херо се завърна в клуба, който напусна миналото лято, за да поеме Лудогорец, през юли тази година. Тогава Иртиш беше твърдо на дъното и се беше запътил със страшна сила към изпадането, като беше на повече от 10 точки от спасителния бряг. Но кръг преди края отборът държи съдбата си в ръце и има всички шансове да се спаси. 

Това стана факт след домакинската победа в домакинството на прекия конкурент Акжаик с 2:0. Това беше четвърти успех в последните пет двубоя за отбора от Павлодар, което го прави най-добре смазаната машина в казахстанския шампионат в момента и отборът в най-добра форма и с най-добри показатели. 

Точно тази форма позволи на Иртиш да поеме смело към спасението и да държи съдбата си в ръце. Отборът е на 10-о място от 12 тима, което засега му отрежда бараж за оставане с третия в класирането на местната втора дивизия. 

Отборът на Херо е с 35 точки в момента, колкото има и 9-ият Шахтьор Караганда, но с колкото е и 11-ият Къзължар. Един от тези три отбора ще се спаси след последния кръг, един ще отпадне директно, а един ще играе бараж за оцеляване. В напечената борба е намесен и 8-ият Атирау, който е с 36 точки. 

В последния кръг Херо и Иртиш гостуват на шампиона Астана. Бившият тим на Мъри Стоилов обаче отдавна си беше подпечатал титлата и доиграва сезона за удоволствие. Освен това, тази битка ще дойде само три дни след мач на Астана в Лига Европа и се очаква на някои от основните играчи да им бъдат спестени натоварванията в този протоколен за тима мач. 

Ако два или повече отбора завършат с равни точки в края на сезона, предвид се взимат резултатите от преките двубои. В Казахстан са категорични, че ако Димитров успее да спаси Иртиш от изпадане този сезон, това би било невероятен успех.