Шведската вратарка Хедвиг Линдал се надява да прави много повече от спасяването на удари, а благодарение на благотворителната й инициатива, се надява да спасява и животи в Афганистан.

Линдал е футболист на женския Атлетико Мадрид и реши да лансира кампания заради последните действия на талибаните, като се опита да облекчи живота на много афганистанци.

"Не можем да си затворим очите за това, което става, и за чужденците, които напускат Афганистан. Ситуацията е много трудна и е важно да не забравяме хората там. Това е въпрос на живот и смърт", казва Линдал в телефонно интервю за "Ройтерс".

"Следвам много журналисти, основно в Туитър, и съм трогната от историите. Опитвам се да се поставя на мястото на семейства с малки деца, които не могат да изхранват", казва шведката.

Вратарят има две деца със съпругата си Сабине и вижда като свое задължение да използва известността си, за да насочи внимание към проблема, въпреки че може да бъде критикувана.

"Тези от нас, които имат привилегията да имат собствени сайтове - трябва да помагат. Мога да говоря за Йемен или Сирия, но избрах Афганистан, заради идването на власт на талибаните, което промени живота на толкова хора и особено на момичетата", обясни бившата футболистка на Челси.

"Може и да не разсъждавам правилно, но по някакъв начин трябва да бъдем преди всичко човешки същества и да реагираме на нещата, както и аз. Аз съм просто човек, израснала съм в малък град в Швеция и имам щастието да играя футбол", добави Линдал.

На сайта й могат да се направят дарения от 500 шведски крони (близо 60 долара) и да се купят ръкавици и фланелки на Линдал с нейни автографи за 1000 крони. Тя е истинска легенда на Швеция, като има 178 мача за националния отбор и два пъти е сребърна медалистка от Олимпийски игри.

"Това е капка в океана, но нека не извръщаме глави от това, което се случва", призовава Линдал.