Финалът за Купата на Шотландия за сезон 2019/20 ще се проведе на 20 декември, потвърдиха от местната футболна асоциация. Срещата беше първоначално насрочена за 9 май, но надпреварата беше преустановена на полуфиналния етап поради пандемията от коронавирус.

Мачовете от последните четири между носителя на трофея Селтик и Абърдийн, и миналогодишния финалист Хартс и Хибърниън, ще се играят на 31 октомври и 1 октомври, като началните часове ще бъдат оповестени на по-късен етап. Всички оставащи три двубоя от съревнованието ще се проведат на „Хемпдън Парк“. Играчи, които преди са участвали с друг отбор по време на турнира, ще могат да участват, дори ако са футболисти на друг тим, докато Шотландската футболна асоциация потвърди още, че клубовете ще имат право на пет смени по време на срещите.

„С удоволствие потвърждаваме датите за оставащите двубои от турнира за Купата на Шотландия през сезон 2019/20. Винаги е било наше намерение да доведем надпреварата до завършек и, докато пандемията от коронавируса драматично повлия на графика, сме уверени, че финалът ще бъде незабравим и паметен момент по време на коледните празници. Датите за заключителните етапи от турнира ще ще дадат на полуфиналистите най-добрия възможен шанс за подготовка за тези важни сблъсъци. Гарантирайки, че играчи ще могат да участват в турнира без значение дали са били в друг клуб по-рано в надпреварата, ние също така гарантираме, че всеки клуб ще може да излезе с най-добрия си състав“.

„Датите също така ни дават най-добрата възможност да имаме привърженици на „Хемпдън Парк“. Здравето и безопасността на играчите, персонала и феновете е от фундаментално значение, и ще продължим да следваме обществените здравни препоръки от шотландското правителство“, каза изпълнителният директор на Шотландската футболна асоциация Йън Максуел. СФА добави, че детайлите за двубоите от турнира през 2020/21 ще бъдат разкрити съвсем скоро.