Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, заяви, че централата няма интерес от създаването на Европейска Суперлига и не смята, че тя ще бъде от плюс за развитието на играта. Мнението му идва на фона на продължаващите съобщения, че някои елитни клубове водят преговори за организиране на отцепническо състезание с подкрепата на глобалното футболно тяло (ФИФА).

В интервю за швейцарски вестник Инфантино обясни, че той и екипът му са фокусирани върху провеждането на едно успешно Световно клубно първенство с 24 отбора, чието първо издание ще бъде през 2022-а година в Китай.

"Като президент на ФИФА, аз имам интерес от провеждането на Световно клубно първенство, но не и за Европейска Суперлига", заяви Инфантино.

"За мен мач между Байерн и Ливърпул не представлява интерес, а по-скоро между Байерн и Бока Хуниорс. Ливърпул има 180 милиона фена по целия свят, Фламенго има 40 милиона и 39 от тях са в Бразилия.

А Ливърпул може би има 5 милиона в Англия и 175 милиона в останалите части на планетата", обяснява той.

"Искам клубове извън Европа да имат глобална привлекателност в бъдеще. Това е моята визия: да има 50 клуба и 50 национални отбора, които могат да станат световни шампиони. Тези 50 отбора да бъдат равностойно добри, да увеличим клубовете и страните на най-високо ниво".

Според Скай Спортс, 12 отбора от водещите пет лиги (Англия, Германия, Испания, Италия и Франция) водят преговори за създаването на нова Суперлига и планират старт през 2022-а година. И преди време ФИФА също отрече, че е част от подобни планове.

Клубовете с най-големи финанси имат сериозни разминавания с УЕФА, която иска повече пари за по-малките страни и клубове, за да не се увеличава разликата бедни-богати. И поради тази причина търсят варианти от кого да бъдат подкрепени.

 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.