Световната футболна централа ФИФА определи решението на швейцарските власти за откриване на наказателно производство срещу президента Джани Инфантино като "гротеска и абсурд".

Миналият четвъртък срещу Инфантино беше образувано производство от специален прокурор, който разследва срещи между шефа на ФИФА и главния федерален прокурор на Швейцария Михаел Лаубер.

Лаубер и Инфантино вече отрекоха да са извършили нещо нередно. Федералният прокурор дори подаде оставка.

"Няма никаква фактическа основа за това наказателно разследване", каза заместник-генералният секретар на ФИФА Аласдеър Бел на видео пресконференция.

"Няма престъпно поведение от какъвто и да е вид, което да е известно на ФИФА. Има нещо малко гротескно и несправедливо във всичко това, защото сме на 100 процента уверени, че никога няма да има наказателно обвинение срещу президента на ФИФА", добави той.

"Но имаме ситуация, при която ще има щети както от страна на ФИФА, така и за президента на централата, просто поради наличието на това наказателно разследване", каза още Бел.

Швейцарската прокуратура обяви в четвъртък, че прокурорът Щефан Келер е открил признаци на престъпно поведение на Инфантино и Лаубер, свързани с техните срещи. Келер беше назначен през юни, за да разгледа жалби срещу двамата и други замесени лица.

Производството се отнася за злоупотреба с публична длъжност, нарушаване на служебната тайна, подпомагане на нарушители и "подбуждане към тези действия", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Ако някой започне криминално разследване, трябва да има основателна причина, а ние нямаме причини. Имаме няколко анонимни оплаквания, но не знаем кой ги е направил", заяви Бел.

ФИФА обяви, че по време на срещите, проведени през 2016 и 2017 година, прокуратурата провежда разследване на повече от 20 случая, свързани със скандала, в който попадна ФИФА преди Инфантино да бъде избран за президент през 2016 година.

"Отивате при най-високопоставения служител на закона в страната, за да предложите информация за наказателно разследване и след това сами ставате обект на наказателно разследване. Ето защо казвам, че има нещо абсурдно в това", добави Бел.