Президентът на ФИФА Сеп Блатер даде отлична оценка на Южна Африка за организацията на световното първенство по футбол.

"Комплименти за хората и за правителството на Южна Африка за всички усилия и гаранции, които дадоха и изпълниха", каза Блатер на заключителната пресконференция след края на Мондиал 2010.

"Искам да поздравя цяла Африка. Те доказаха на всички, че могат да организират това световно първенство", каза още Блатер.

Запитан каква оценка дава на страната домакин по десетобалната система, Блатер отговори: "Миналата година на Купата на конфедерациите дадох 7,5 на Южна Африка, но сега заслужават 9 от 10. Не им дават пълно 10, просто защото не съществува съвършенство".

Относно финала на Мондиала между Холандия и Испания (0:1) и грубата на моменти игра, Блатер коментира: "Това не беше точно феърплей на терена, който се очакваше. Най-сетне имаме отбор световен шампион, който играе добър футбол".

Блатер не пожела да коментира съдийството на Хауърд Уеб по време на финала снощи, но призова феновете да приемат човешкия фактор във футбола.

"Дали футболът ще стане перфектен, ще бъде ли по-добър, ако се работи научно и бъде контролиран от технологиите? Футболът живее с грешките на играчите, с грешките на съдиите. Не мисля, че на света съществува съвършество", каза Блатер.

Босът на ФИФА се изказа ласкаво за националния герой Нелсън Мандела за неговия принос за даването на домакинството на Южна Африка.

"Срещнах го за първи път през 1992 година и неговата мечта тогава беше родината му да организира световно първенство. Неговата мечта се сбъдна", каза Сеп Блатер.