Колумбийската звезда Шакира и бившият южноафрикански президент и носител на Нобелова награда Нелсън Мандела участваха в церемонията по закриването на Мондиал 2010. Тридесетминутната церемония, в която участваха и 780 музиканти и танцьори от африканския континент, бе наблюдавана от около 80 000 зрители, заели места по трибуните на стадион "Сокър Сити" в очакване на финалния мач на Мондиал 2010.

91-годишният Нелсън Мандела, облечен целия в черно, с палто, шапка и ръкавици заради хладното време, поздрави зрителите, които започнаха да скандират "Мадиба" /името на Мандела на местен език/.

Организаторите устроиха истинско шоу на терена - на голям екран запалянковците видяха кратка история на първенството в Република Южна Африка и се насладиха на изпълненията на местните музикални звезди и на танци от африканския фолклор.

На закриването на първенството Шакира изпълни песента "Waka Waka" /Този път за Африка/, а на края на церемонията на телевизионния екран бе изписано "Благодаря" на езиците на всички-отбори, участници в Мондиал 2010.