Ветеранът от управленските структури на УЕФА Ларс-Кристер Олсон ще напусне централата през март, а също така и ще се откаже от поста си член на изпълнителния комитет на европейската асоциация, обяви самият той днес. Олсон помогна много за модернизирането на Шампионската лига в периода 2000-2007 година, когато стана висш служител на УЕФА и след това неин генерален секретар при тогавашния президент и негов сънародник Ленарт Йохансон.

В един момент беше председател на Групата на Европейските лиги, включваща 29 човека, а от този си пост успя да се противопостави и да ограничи влизането без игра на водещите европейски отбори директно в групите на Шампионската лига. ''Не мисля, че е добре да се заседява човек прекалено дълго на едно място, макар и да съм заемал различни постове. Но винаги съм смятал, че е добре да има ротация, нова кръв и редовни паузи в работата на хора и структури. Така влизат нови идеи във футбола, заяви още той.

След като напусна УЕФА, Олсон се завърна в международната футболна политика през 2016-а година, за да ръководи организацията на европейските лиги. Две години по-късно той се присъедини към изпълнителния комитет на УЕФА, когато беше отредено място за лигите. Мандатът на Олсон като член на изпълкома изтича през март, когато той ще бъде на 71 години. Както се знае възрастовата граница за пост в УЕФА е 70 години за избор или преизбиране.

В последните си месеци на поста Олсон трябва да участва в преговорите, които УЕФА ще стартира отново, за да проучи възможните промени в клубните си състезания и трябва да влязат в сила през сезон 2024-25. Олсон подкрепя идеята за гарантирани места в групите на Шампионската лига единствено най-високо класирани във водещите първенства, както и победителите в турнирите на УЕФА. Останалите места той предлага да се разиграват и да има възможност за отбори от средно и по-ниско ниво първенства да влизат по-лесно в групите.