Президентът на ФИФА Джани Инфантино изиска от Иран гаранции, че жени ще бъдат допускани по трибуните на мачовете на националния отбор по футбол от квалификациите за световното първенство през 2022 година.

Швейцарецът срещна вълна от критика, след като посети дерби мач в Техеран през март 2018 година, на който не бяха допускани жени на стадиона. През ноември Инфантино отново бе в Иран за финала в Азиатската шампионска лига, като тогава властите разрешиха присъствието на дами на мача на местния Персеполис с японския Кашима Антлърс.

Само преди дни обаче, на 6 юни, контролата между Иран и Сирия остана скрита за почитателките на футбола в страната.

"Бях в състояние да наблюдавам реален и осезаем напредък по отношение на истинското участие на жените във футбола", написа в отвореното си писмо Инфантино до президента на федерацията по футбол на Иран Мехди Тадж.

"Фактът, че тази важна първа стъпка бе направена и че аз бях в състояние да я видя лично, прави още по-разочароващо, че не беше възможно да се запази положителната инерция и да се продължи с подобен напредък. За съжаление решението да не бъдат допуснати жени противоречи на обещанието, което ми даде лично президентът на Иран Хасан Рухани през март миналата година. Надявам се, че до 15 юли най-късно във ФИФА ще получим конкретни стъпки от страна на Иранската футболна федерация как да бъде променена настоящата ситуация, която нарушава най-основни права", пише още президентът на ФИФА./БТА