Домакините от Бразилия, както и Канада, се класираха за полуфиналите на женския турнир по футбол в Рио де Жанейро.

Канадките се наложиха с 1:0 над Франция с гол на Софи Шмид в 56-ата минута в повторение на мача за бронзовите медали от Лондон преди четири години. Както и тогава, победата е за момичетата от Северна Америка. Домакините от Бразилия минаха през иглени уши, за да пречупят Австралия със 7:6 при дузпите. 60 000 души гледаха мача на Маракана, в който и двата отбора имаха своите шансове да победят в 120-те игрови минути.

Двата отбора вкараха първите си четири дузпи, а при петата дузпа голямата звезда на домакините Марта пропусна и падна на колене, обляна в сълзи. Вратарката на Австралия Лидия Уилямс се хвърли майсторски и спаси, но след нея и колежката й Барбара показа здрави нерви и спаси удара на Катрина Гори.

След това отборите продължиха до пропуск и Барбара направи ново геройство, отразявайки още един удар- на Алана Кенеди. Олимпийският шампион от последните три Олимпиади САЩ загуби сензационно на четвъртфиналите в женския футболен турнир. Американките отстъпиха с 4:5 след дузпи пред тима на Швеция, след като редовното време и продълженията завършиха 1:1./БТА