Уругвай написа история с победата си с 1:0 над Мексико и класирането от първо място на група А на световното първенство по футбол, категоричен е лидерът на отбора Диего Форлан. Той вкара два гола на Република Южна Африка във втория мач от групата и бе с основен принос за класирането на осминафинал на двукратните световни шампиони.

"С тази победа Уругвай пише история. Най-важно обаче е това, че успяхме да се класираме от първо място за осминафиналите. Ще мислим за следващия мач, когато му дойде времето", заяви Форлан след победата над Мексико.

В следващия си мач от Мондиал 2010 Уругвай ще срещне втория отбор от група В, докато Мексико ще играе срещу Аржентина. Това бе очаквано, но всички специалисти твърдяха, че Мексико и Уругвай ще завършат наравно, за да се класират на осминафиналите без напрежение. Това не се хареса на селекционера на двукратните шампиони Оскар Табарес: "Това е обида за треньорите и играчите. Двата отбора излязоха на терена само за победа".

Разликата в мача направи Луис Суарес, който вкара победното попадение в 43-та минута. Той каза, че в лагера на Уругвай цари пълно спокойствие: "Играем мач за мач. Имахме достатъчно късмет в изпълнението на първата ни цел, която бе прескачане на груповата фаза".