Отборът на Мекиско намери място на осминафиналите на Мондиал 2010, въпреки че допусна загуба от тима на Уругвай в последен мач от груповата фаза. Урусите се наложиха с 1:0, а единственият гол вкара Луис Суарес малко преди почивката.

Двата тима бяха фаворити за класиране напред, но обратно на логиката изиграха интересен двубой, въпреки че равенството също ги устройваше.

В същото време трагичният тим на Франция продължи с безобразното си представяне и записа нова срамна загуба. Момчетата на Раймон Доменек паднаха с 1:2 от домакина ЮАР и стават първият колос, който си тръгва рано, рано от надпреварата в Африка.
Победата на Уругвай осигури на тима първото място в групата, което означава, че за съперник в елиминационната фаза на турнира ще имат един от тимовете измежду Гърция и Южна Корея.

Футболистите на Мексико и Уругвай започнаха настървено в мача и атаките пред двете врати не закъсняха. Още в първите минути на срещата нападателят на Аякс Луис Суарес имаше отличен шанс, но ударът му не попадна в целта. Отново Суарес застраши вратата на „ацтеките”, но този път ударът му бе спасен от вратаря на Мексико.

Първата добра атака за Мексико дойде след 21 минути игра, когато Гуардадо стреля силно от далечно разстояние, но топката срещна напречни стълб на вратата.

Последваха нови две положения пред двете врати, но и при двата случая двамата вратари имаха късмет. Логичното все пак се случи две минути преди края на полувремето, когато Суарес дочака своя момент.

След атака по дясното крило, преминала между Дигов Форлан и Кавани, последния центрира прецизно в наказателното поле, където Луис Суарес с глава откри в полза на своя тим.

През второто полувреме Мексико се опита да стигне до изравнителното попадение, но то така и не дойде. Най-доброто положение пред Муслера пропиля Бланко в началото на втората част. В 54-ата минута на мача Диего Форлан имаше отличен шанс да удвои, но стражът на Мексико парира изстрела с вещина.
В заключителните минути футболистите на Мексико упражниха тотален натиск, но и той не доведе до попадение във вратата на Уругвай.

В крайна сметка след този резултат, Уругвай оглави класирането в групата с актив от 7 точки, на второ място остана състава на Мексико с 4 точки и по-добра голова разлика от третия ЮАР. Трагичният тим на Франция зае последното място със срамната 1 точка.