Бившият бразилски нападател Карлос Роберто де Оливейра, известен като Динамите, е починал днес на 68-годишна възраст от онкологично заболяване на дебелото черво, съобщи пресслужбата на клуба Васко да Гама. 
 
"Футболен клуб Васко да Гама с прискърбие съобщава за смъртта на един от най-великите играчи в клубната история, идол на мнозина по света. За нас той си остава най-великият играч в клубната история. Влиянието върху поколения наред, които следят футбола, е безгранично. Благодарим ти за всичко, Роберто, обичаме те!", се казва в съобщението на клуба.
 
Динамите има 38 мача и 20 гола за националния отбор на Бразилия, играе на две Световни първенства – през 1978-а година, а също така и през 1982-а. Бразилия тогава печели бронзовите медали, но остава завинаги в сърцата на футболните естети с имена като Сократес, Тониньо Серезо, Зико, Дирсеу, а старши треньор е Теле Сантана.
 
Футболистът е част от Васко да Гама от 1971-а до 1979-а година като първи период и след това от 1980-а до 1993-а година. В момента е рекордьор по брой мачове за Васко – 1110 и отбелязани голове 708.
 
Васко става национален шампион през 1974-а година и то благодарение на попадение на Динамите на стадион "Маракана". От 2008-а до 2014-а година е президент на клуба, а след това се впусна в политиката.
 
Автор: БТА/Атанас Василев