Бразилецът Елкесон ще играе за Китай, след като официално получи повиквтелна за откриващия мач от квалификационния цикъл за Световното в Катар през 2022.

Бразилецът ще се превърне в първия футболист, който играе за страната без да има китайско потекло. Селекционерът на азиатците Марчело Липи дълго време се оплакваше от липса на опции в атакуващ план, като ще запълни празнините в нападение с включването на 30-годишния играч, който ще използва китайското име Айкесен. Натурализирането на бразилеца е противоречиво и става факт, след като Китай вече даде паспорт на родения в Лондон полузащитник Нико Йенарис.

Въпреки това бившият футболист на Арсенал е наполовина китаец, докато нападателят на Гуанджоу Евъргранде Елкесон попадна в състава на Китай, след като играе в страната от 2013-та насам. Заедно с нападателя на Еспаньол Ву Лей и Йенарис, Елкесон е част от 35-те играчи, повикани от световния шампион с Италия Липи за мача с Малдивите на 10 септември. Елкесон може да даде началото на поредица от натурализирания на футболисти за азиатците. Очаква се сънародниците му Рикардо Гуларт и Фернандо също да натурализирани, заедно с английския защитник Тайъс Браунинг, също играещ за Евъргранде.

Въпреки че много други нации, най-вече домакините на Мондиал 2022 Катар, викат в отборите си играчи от други страни, Китай досега не бе правила това. Но уважаваният футболен коментатор Джан Юн наскоро намекна за негодувание сред китайските фенове, написвайки в Уейбо към своите 16 млн. последователи: „Не знам как се чувстват феновете, които се интересуват от китайски футбол? Не мога да го превъзмогна“, каза Джан, а публикацията му предизвика вълна от коментари в социалната мрежа.